Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Love & Dating

Kada treba dati još jednu šansu, a kada definitivno završiti vezu?

Autor Spomenka Marić
Autor Spomenka Marić

Važno je da znate kada je dosta i kada je vreme da okrente novu stranicu...

Situacija u kojoj treba raskinuti

Nerazdvojni. Tom su rečju ljudi opisivali mog dečka s faksa Ivana i mene. Od trenutka kad smo stigli u studentski dom kao brucoši, zajedno smo jeli, išli na zabave... Međutim, do kraja godine njegova stalna prisutnost počela je da me guši umjesto da me greje. Dok smo jednog dana ležali zagrljeni u njegovoj sobi, osetila sam čežnju za prijateljima i za više prostora. Predložila sam pauzu, ali Ivan je odmah zasuzio pa sam se izvinila i povukla predlog.

Uvek su mi govorili da na zdravoj vezi treba raditi, i tako sam čekala i čekala da se moj stav promeni i da osetim manje nemira u našem neverovatno bliskom odnosu. Nakon tri godine Ivan je ostavio mene. Rekao je: “Ti nikad nisi zadovoljna.” Hteo je da izlazi s drugima.

I tako sam počela da živim s prijateljicama i upisala prvi kurs pisanja, priključila se bendu i zavolela svoj novi život. Ali bila sam besna – ne na Ivana, nego na sebe. Da mi njegova osećanja nisu važnija od ličnih, mogla sam da uživam u samoći još pre 3. Ovako sam nas oboje povrijedila.

Na vlastitoj koži sam otkrila kako je od raskida gore jedino to da predugo ostanete skupa. Umesto da na raskid gledate kao na neuspeh, smatrajte to promišljenim izborom koji donosi osećaj slobode. Naravno da je teško zameniti sigurnost života u poznatoj vezi nesigurnošću solo života, ali nesigurnost, kao što sam saznala, podstiče nova otkrića. I nikad više neću podceniti potencijal samostalnog života.

Na sledećoj strani pročitajte kada treba pružiti još jdnu šansu ljubavi...

Situacija kojoj treba pružiti još jednu šansu

U svim svojim vezama bila sam tip koji raskida i beži. Jednom bivšem sam čak pretila da ću izaći kroz prozor i spustiti se niz požarne stepenice. Nakon svađe uvek bih spavala na kauču jer je bliži vratima. A onda sam upoznala Davora. Kad bih nakon svađe s njim pokušala da se preselim na kauč, jednostavno bi me, i neodoljivo, podignuo i vratio u krevet.

Među nama je sve išlo kao u priči do pre nekoliko godina, kad sam dobila vrlo stresan novi posao. Odjednom Davor i ja više nismo razgovarali ni o čemu osim o mom poslu, a oko svega ostalog neprestano smo se svađali: koliko malo vremena provodimo zajedno, koliko nemamo seks, kako ja nikad ne perem sudove, kako on ne razume da mi je karijera važna... Nakon tih svađa legla bih na kauč i okrenula mu leđa. A on bi me ostavio i otišao u spavaću sobu. Imala sam utisak da se veza raspada, a nisam znala kako to da zaustavim. 

“Ne možemo više ovako”, rekao je Davor jednoga dana. Kad sam čula te reči, po običaju, pripremila sam se za beg. No ispostavilo se da Davoru to nije bilo ni na kraj pameti jer je on celog sebe uložio u vezu i od mene je očekivao isto. Rekao je: “Želim da budem s tobom. Da li želiš i ti da budeš sa mnom?” Morala sam priznati da želim. “Onda svoju vezu moramo da stavimo na prvo mesto.”

Nakon toga sam prestala svaki poslovni mail  da doživljavam kao hitan slučaj, odlepila sam ruku od telfona i počela da razgovaram s Davorom za večerom. Svađe su prestale. Naša se veza oporavila. 

Da sam otišla, ne bismo se godinu i po dana poslije vjenčali niti bismo se šest meseci nakon vjenčanja preselili u drugi grad. Ne bih sada sedila u našoj novoj kući i čekala da dođe kući s našim omiljenim tostiranim sendvičima za doručak.

3 uobičajena završetka

1. Bes

U napadaju čistog besa raskinete, a uzrok je nekaed svađa. Nekoliko nedelja kasnije se  pomirite se, brzo se verite i pretvarate se da se to nikad nije dogodilo (otprilike kao princ Vilijam i Kejt).

2. Kao grom iz vedra neba

Uopće niste očekivali raskid, to je najpodliji emocionalni udarac.

3. Rastezanje u beskraj 

Vaša je veza poput matematičkog zadatka u kojem ne postoji granica. Zato se stalno mirite kako biste shvatilizašto vas dvoje nikako niste jedno za drugo.

Izvor: Cosmopolitan.hr

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader