Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Love & Dating

Dobar potez ili najgora greška: Da li posle raskida treba odmah da počnete novu vezu

Autor Spomenka Marić
Autor Spomenka Marić

Potražiti osobu koja će vas utešiti ili pustiti vreme da uradi svoje? Koji je pravi i najbolji ljubavni put.

Najgori savet koji ste sigurno nekad u životu dobili nakon gadnog raskida je onaj čuveni "trebalo bi neko vreme da budeš sama pre nego što kreneš ponovo u akciju". Kad je nekome srce slomljeno i kad posle dužeg vremena treba sam da legne u hladan krevet i da se bori sa osećanjem usamljenosti, takva dobornamerna preporuka deluje užasno i okrutno.

Gledajući poznate zvezde koje gadan raskid leče tako što brže bolje pronađu utehu u bivšem dragom ili nekom novom frajeru (odličan primer su nam Selena i Biber) ne možemo da ne pomislimo da li se u tome zapravo krije ključ sreće, ili se oni zapravo teše na pogrešan način. 

Odgovor nećemo tražiti u dobrim ili lošim primerima poznatih zvezda, već od stručne osobe koja će nam objasniti koji je savet bolji. Da li ostati neko vreme sam dok se stvari ne slegnu i ne budete spremne za dalje ljubavne pohode ili "klin se klinom zaista izbija"?

Psiholog i stručnjak za veze i brak, Daniel Forši, rekla je da zapravo postoji razlog zašto treba da priuštite sebi vreme da odbolujete bivšu vezu, pogotovo ako se traumatično završila.

"Ako brzo uđete u novu vezu nakon teškog raskida, traume koje nosite iz prethodnog odnosa mogu uticati na to kako ćete se ophoditi prema novom partneru i sigurno ćete teško početi da mu verujete i potpuno se opustite", objasnila je doktorka i dodala da je bolje da neko vreme provedete sami čak i u situacijama kada raskid nije bio dramatičan.

Svaka osoba je različita i svi ćemo se drugačije oporavljati od kraja veze, ali ako primetite da konstantno upoređujete svog potencijalnog izabranika i bivešg dečka, to je znak da vam je zaista potrebno malo vremena pre nego što se upustite u nove ljubavne pohode. 

Da budemo jasniji, sasvim je normalno ako nakon raskida osetite "napade" čežnje za novom vezom i da budete voljeni. I za takvo osećanje možete slobodno okriviti mozak i neurone.

"Možda ste vi završili sa nekom osobom, ali ne znači da je i vaš mozak isto to uradio. Kada ste sa nekim, on proizvodi hemijske supstance poput dopamina, zbog kojeg se osećate sjajno i zaljubljeno. Odjednom toga nema i naravno da ćete se osetiti kao da ste ispali iz svoje zone komfora", rekla je dokrota Forši. 

Zato uopšte nemojte da vas čudi ako poželite da se pomirite sa nekim davno bivšim ili pružite priliku nekom ko je dobar prema vama i koje stalno tu, jer je jednostavno cela vaša ličnost u potrazi sa utočištem. 

"Devojke koje su godinama u vezama i izlaze iz jedne u drugu, izgubile su sebe i navikle na samo onu sreću koju im pruža ljubavna veza. Zato će jedini izlaz iz ljubavne depresije biti za njih nova veza i novi muškarac koji će im ispuniti prazninu. Ali to je zapravo najgore što mogu sebi uraditi.", tvrdi Daniel.

Umesto što ćete siliti sebe da ulazite u novu vezu samo da bi ispunili prazninu i što pre zaboravili gospodina Pogrešnog, nađite druge izvore sreće. Budite malo same sa sobom, upoznajte kakva ste osoba kad ste u SINGL statusu. Možda vam se promenio i ukus za muškarce, možda zapravo sada želite nekog skroz drugačijeg tipa i on vas čeka negde tamo. 

Dajte sebi priliku i da patite jer tu nema ništa loše i to je deo ljubavi i života.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader