Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Love & Dating

Test koji je 94% tačan: Samo 5 minuta je dovoljno da otkrijete da li vaša veza ima budućnost

Autor Katarina Vasiljević
Autor Katarina Vasiljević

Proverena formula, a saznaćete odgovor za samo 5 minuta!

Džon Gotman, američki psiholog i psihoterapeut, posvetio je čitavu svoju karijeru istraživanju braka i partnerske veze i smatra se jednim od najznačajnihih istraživača i praktičara u oblasti braka i partnerskih odnosa. Njegova istraživanja duga 30 godina u Ljubavnoj laboratoriji (Love Lab) dala su neprocenjiv doprinos razumevanju interakcija među partnerima.

Naime, još davne 1986. godine psiholog Gotman tvrdio je kako mu je dovoljno samo 5 minuta provedenih nasamo s ljubavnim parom kako bi procenio hoće li njihova veza potrajati ili će biti kratkog veka.

Gotman je tek venčane parove doveo u eksperimentalnu ljubavnu laboratoriju kako bi proučio njihovo ponašanje i pokušao da predvidi hoće li ostati zajedno. Pratio je njihova “ljubavna ponašanja”, odnosno međusobne interakcije. “Just married” (novopečeni supružnici) su odgovarali na pitanja o svojoj vezi i rađena su im fiziološka ispitivanja. Fiziološka ispitivanja su podrazumevala merenje brzine protoka krvi, brzine otkucaja srca i intenzitet znojenja dok su postavljana pitanja o njihovom odnosu, o tome kako su se upoznali, kakve su njihove svađe i lepa sećanja.

A šta je to što mu je otkrilo koliki će biti životni vek jedne romanse? E pa to je međusobno ponašanje partnera jedno prema drugome u svakodnevnoj komunikaciji.

Povezane vesti

Potrebno je prvenstveno da partneri jedno prema drugom budu ljubazni i velikodušni. Naime, Gotman je prilikom proučavanja parova i njihovih međusobnih reakcija utvrdio kako su parovi koji su u svakodnevnom razgovoru smireni, ljubazni, dragi i velikodušni jedno prema drugome parovi s najvećim šansama za opstanak veze. Naprotiv, partneri koji su u razgovoru bili nervozni, srditi i neprijateljski nastrojeni, nisu ostali zajedno, baš kao što je Gotman i predvideo.

Partneri koji nisu ostali zajedno nisu nužno otvoreno pokazivali navedene negativne emocije, ali pravu su istinu otkrile njihove fizičke reakcije koje je dr Gotman merio. Njihovo znojenje i povećani otkucaji srca odavali su utisak kao da su se suočili s najopasnijim tigrom, a ne nekim ko bi trebao da bude njihov životni partner.

Partneri koji, s druge strane, uvažavaju i poštuju jedno drugo te su jedno prema drugom ljubazni, nalaze se u emocionalno i psihološki znatno prijatnijoj vezi koja ima velike šanse za opstanak.

Šest godina kasnije pokazalo se kako je njegova prognoza bila tačna u čak 94% slučajeva.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader