Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Love & Dating

Kako da prekinete vezu u kojoj ne želite više da budete

Autor tvelickovic
Autor tvelickovic

Ponekad je neprijatno saopštiti partneru da želimo kraj...

"Želim da prekinem ovu vezu." Eh, kako samo jednostavno zvuči, ali ponekad je jako teško suočiti se sa situacijom.

Iz ovog ili onog razloga, reći: "Više te ne volim" nekada je odiseja i čak je komplikovanije kada treba da prihvatimo da smo ostavljeni.

Kada smo ostavljeni, možemo iskusiti bes ili tugu, ali kada mi treba da ostavimo nekoga, suočavamo se sa odgovornošću, jer želimo da na što bezbolniji način prekinemo odnos koji nam više ne odgovara. Potrebno je pronaći pravi trenutak, način i reči, a to nije nimalo jednostavno.

Upoznati smo sa tehnikama i emotivnim procesima (uključujući i terapiju), kako bi se prevazišao raskid, ali kako da se naoružamo hrabrošću i postupimo na pravi način, kada se spremamo da ostavimo partnera?

Treba da budemo svesni da proces ostavljanja prolazi kroz nekoliko faza: prihvatanje, hrabrost, krivica i oslobođenje. Podrazumeva se da je svakome od nas potrebno različito vreme i napor da bi se raskid prevazišao. U svakom slučaju, imamo nekoliko saveta kako biste mogli da identifikujete faze kroz koje se u ovoj situaciji prolazi.

Faza prihvatanja

Najpre treba razjasniti i razlučiti ideje, kao i postati svestan koja su se osećanja promenila.

Faza hrabrosti

Otkad se donese odluka, pa sve dok se ne preuduzme prvi korak, može se javiti strah od promene. Treba razmotriti situaciju sa zrelošću.

Faza krivice

Generalno ostaviti nekoga znači biti negativac, što znači da će se verovatno javiti kajanje zbog povređivanja druge osobe.

Oslobođenje

Oslobađanje se postiže malo po malo. Vreme leči sve i iz svake veze se nešto novo nauči. Kada se naoružate hrabrošću da drugoj osobi priznate kako se osećate i da želite da prekinete, savetujemo vam sledeće:

Vodite računa o tonu i načinu na koji saopštavate

Imajte na umu da razgovarate sa istom osobom u koju ste se nekada zaljubili. Rečenice koje koristite, gestovi i pogledi učiniće stvari mnogo lakšim i moći ćete da se povežete sa partnerom.

Ne žurite

Objasnite potanko svoja osećanja i razloge raskida, kako ne biste bili okrutni prema onome koga ostavljate. Suočite se sa partnerom lice u lice, nemojte prekidati preko telefona, poruka…

Budite iskreni

Jako je važno da budete jasni kada prekidate vezu. Treba da izložite motive koji su doveli do ideje o raskidu, s tim da ćete ono glavno, svoju odluku o prekidanju veze reći na samom početku razgovora.

Povezane vesti

Ne upadajte u zamku

Kada raskidate sa nekim, indirektno mu saopštavate da više nije voljen kao pre ili da ne zadovoljava vaše standarde. Iz tog razloga, može se desiti da osoba koju ostavljate postane besna i isfrustrirana činjenicom da je odbačena, na neki način. Bitno je da ne upadate u zamku i ne uzvraćate istom merom-povišenim tonom. Bolje je da nastavite razgovor kada se strasti smire.

Ne koristite društvene mreže kao paravan

Kada veza dođe do samog kraja, suvišno je slati indirektne poruke preko društvenih mreža i čekati da partner sam dođe do zaključka da je kraj.

Budite odlučni u svojoj odluci

Ovo je vrlo lako reći i jako teško da se sprovede u delo. Imajte konstanto na umu razlog iz kog prekidate vezu i gledajte sa optimizmom u budućnost. Svaka neuspela veza je lekcija i ma koliko da je teško, vremenom sve prođe.

Povezane vesti

Izvor: Ženskimagazin.rs

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader