Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Love & Dating

Dobro razmislite: Svađe koje su zabranjene u ljubavnim vezama!

Autor tvelickovic
Autor tvelickovic

Psiholozi tvrde da u srećnim vezama ne bi trebalo da se koriste niski udarci...

Čak i kada se vi i vaš partner uopšte ne slažete oko nečega i imate suprotna mišljenja, postoje stvari koje nikada ne bi trebalo da postanu predmet rasprave. Naravno, povremene prepirke potpuno su normalne i očekivane, ali uvek treba da težite prema tome da pronađete zajednički jezik.

Ipak, zašto uopšte dolazi do svađa ako se iskreno volite?

"Što ste bliskiji i intimniji, lakše izgubite granice koje moraju biti tu kako biste se zaštitili kao pojedinci", objasnio je psiholog Joshua Klapow za Elite Daily.

Ipak, ističe da u svakoj vezi postoje granice koje se ne smeju preći, a izdvojio je i tri svađe, odnosno poteza koji su u zdravim ljubavnim odnosima apsolutno zabranjeni:

Lični napad

Spominjanje stvari za koje znate da će povrediti partnera je iznimno nizak udarac, a može biti i poprilično bolno za oboje.

"Lični napadi ne pomažu u rešavanju problema, oni samo pojačavaju emocije. Možete biti ljuti na ono što su radili ili rade, ali se usredsredite na konkretne stvari koje su napravili, a ne na njihov karakter ili vrednost", ističe Klapow.

Takvo ponašanje donosi više štete nego koristi. 

Povezane vesti

Svađanje samo kako biste pobedili i dokazali svoju poentu

Vi i vaš partner bi trebalo da budete tim. U svemu treba da budete zajedno i između vas ne bi trebalo da postoji nezdravo nadmetanje.

Kako je Klapow objasnio, kada ste fokusirani samo na to da "pobedite" u svađi, ne možete dovoljno jasno čuti šta vam druga strana govori niti se baviti rešavanjem problema koji je izazvao svađu. Zato, ako tokom rasprave samo želite pobediti, uzmite predah.

"Jedna od najvažnijih stvari koje treba zapamtiti je da, kad su u pitanju vaše emocije, ne možete razmišljati tako jasno. Odvojite minutu, dve ili deset da se smirite. Onda počnite razgovarati", savetuje Joshua.

Omalovažavanje i ućutkivanje partnera

Tokom svađe nemojte biti orijentisani isključivo na sebe i svoje osećaje. Takođe, nije dobro ako ne dopuštate partneru da kaže šta misli te ga ućutkavate.

"Ako u potpunosti izbegavate raspravu zato što odbijate da uložite napor u to da rešite problem, poruka koju šaljete je - nije me briga za tebe", kaže dr. Klapow. 

Povezane vesti

Izvor: Index.hr

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader