Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Love & Dating

Terapeuti otkrili odlike neraskidive ljubavne veze

Autor tvelickovic
Autor tvelickovic

Ako je posedujete, vi ste prava srećnica!

Terapeut Dejvid Šreder otkriva odlike jakih, gotovo neraskidivih veza!

Za zdravu, jaku i srećnu vezu je potrebno mnogo truda, ali i ovih pet stvari koje vezu čine skoro neraskidivom!

Hemija

Da bi veza bila stabilna i srećna, važno je da među vama ima "hemije", mada se pod tim ne misli samo na fizičku privlačnost. Terapeut ističe da to podrazumeva i da oboje imate želju da se zaista upoznate, da bude radoznali, otvoreni, zabavni u interakciji sa partnerom, da ga prihvatate takvog kakav je i da ga poštujete.

Zajednički ciljevi

To što imate zajedničke ciljeve vašoj vezi daje dublji smisao i produbljuje vašu povezanost. Naravno, sasvim je OK i da imate svoje lične ciljeve, ali terapeut ističe da je važno da oni je ugrožavaju vaše zajedničke ciljeve.

Povezane vesti

Privrženost

Pod tim se, kaže terapeut, misli na želju, "dogovor" da radite nešto u sadašnjosti ili budućnosti. Privrženost u vezi je praktično pristanak na ljubav, otvorenost, prihvatanje i vernost.

"To je svestan izbor da svoju energiju usmerite ka vezi, a ne samo ka sebi", objašnjava Šreder, dodajući da privrženost u vezi podrazumeva i pristanak da uložite sebe u vezu, ali da pritom ne izgubite svoju ličnost.

Komunikacija

U svakoj vezi ima problema i svađa, nesuglasica, ali je jako važno da se i u takvim situacijama održi dobra komunikacija među partnerima. Dobro je da budete svesni situacije, da na nju odgovorite i da se potrudite da razumete drugu stranu – a obično svi gledamo situaciju samo iz svoje perspektive, što baš i nije dobro.

Terapeut ističe da je najveći problem u komunikaciji to što ne slušamo da bismo razumeli, već da bismo odgovorili.

Konsenzus

Ovde je reč o kooperativnosti, traženju rešenja koje će da zadovolji obe strane.

Kao što smo već pomenuli, u svakoj vezi povremeno dođe do problema, ali je jako važno kako se ponašate u takvim situacijama – velika je razlika da li gledate da tada ugodite samo sebi ili se trudite da nađete rešenje koje će odgovarati i vama i partneru.

A da bi se dotle došlo, potreban je otvoren razgovor, pregovaranje, kompromis... što je veoma teško postići ako jedno od partnera u vezi voli da bude "glavno".

Koliko je vaša veza jaka? Razmislite o tome i potrudite se da radite na ovih pet stvari kako biste je ojačali.

Povezane vesti

Izvor: Mondo.rs

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader