Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Love & Dating

Kako izgleda put od ljubavi do opsesije?

Autor tvelickovic
Autor tvelickovic

Manjak samokontrole, strah od gubitka i prevelika ljubomora srušiće i onu najlepšu ljubavnu priču, a ishod može biti koban za oba partnera. Danas se mnoge devojke suočavaju sa muškarcima koji ispoljavaju opsesivnu „ljubav“, a tada ...

Piše: Tamara Veličković

"Znaš da kada te mrzim, to je zbog toga što te volim toliko strastveno da to šteti mojoj duši“, zapisala je još u 18. veku Francuskinja Žili de Lespinas, čija su pisma o tragičnoj ljubavi ostavila veliki trag.

Da li ste se ikada zapitali kako je nastala reč „strast“? Da li ste uopšte mogli da pretpostavite da je ova imenica zapravo predstavljala nešto negativno? To negativno, a za nas prepoznatljivo kao intenzivno i jako osećanje prema nekome, nastalo je iz glagola „stradati, nastradati“.

Strast predstavlja slabost i lično zadovoljstvo ljudske prirode koja, ako se ne drži određenih granica, može dovesti čoveka do počinjenja određenog greha ili smrti. Sećate li se filma „Fatalna privlačnost“ sa Glen Klouz i Majklom Daglasom u glavnim ulogama koji je uzdrmao javnost, ali i instituciju braka? Srećno oženjen advokat iz Njujorka se upušta u flert sa koleginicom kojoj ubrzo postaje bolesna opsesija. Ona seče vene da bi skrenula pažnju na sebe, kidnapuje njegovu ćerku, pokušava da ubije njegovu suprugu...

Strast jeste deo ljubavi i ona jeste posvećivanje sebe jednoj osobi koja se doživljava kao najvažnija i najveća vrednost, ali u slučajevima kada ona postane toliko ekstremna, nastaje opsesija. Kako je moguće da od jedne emotivne veze nastane opsesija, pitate se.

Ljubomora, anksioznost, osećanje zavisnosti, psihički bol koji prerasta u fizički, osećaj nejednakosti među partnerima stvaraju mračnu stranu ljubavi, opsesivne ljubavi.

„Živeli smo zajedno dve godine i imali odnos na kojem su nam svi prijatelji zavideli. Naša veza je oduvek bila ispunjena smehom, čestim putovanjima, razumevanjem, uzajamnim poštovanjem. Baš kada sam postala sigurna da želim da osnujem porodicu sa njim, on je naprosto nestajao na dvatri dana ne javljajući se i ne odgovarajući na moje poruke i pozive. Zbog želje da saznam zašto se to dešava, on je vešto izbegavao naš razgovor. Odlazio je sve češće, a potom se vraćao potpuno normalno, očekujući da naš odnos može na taj način da funkcioniše. „Ovo je kraj - rekla sam“, započinje priču Lena M. iz Beograda kojoj je ubrzo svakodnevica postala noćna mora.

Povezane vesti

„Da ironija bude veća, on je takođe želeo da se raziđemo, uz opravdanje da mu je potrebno da shvati šta želi u životu. Posle samo nekoliko dana, usledilo je svakodnevno zvanje, bezbroj poruka tokom čitavog dana i noći. Zatekla sam poklone na pragu od kuće, dolazio je na vrata, a onda sam shvatila da je đavo odneo šalu i da on uopšte ne prihvata činjenicu da mi nismo više zajedno. Tada je usledio pakao. Krio se u ulazu moje zgrade i svaki put kada bih krenula negde on je molio, klečao, a potom su usledile i pretnje. Jednom prilikom je po čitavoj zgradi pobacao moje lične stvari, pojavljivao se na mestima gde sam ja, čekao me na stepenicama u ulazu, silno se trudio da mi na svaki mogući način uništi i jednu običnu kafu. Nisam više imala izbora, prijavila sam ga policiji i dobio je zabranu prilaska. Ipak, jedino rešenje je bilo da se odselim i da promenim svoju rutinu koju je odlično poznavao. Znala sam da ću tek tada pronaći svoj istinski mir“, ispričala je Lena kojoj je ovo iskustvo ostavilo određene posledice - stalni strah i strepnja od susreta sa bivšim partnerom.

Prema rečima psihologa, najčešća meta takvih muškaraca su devojke čija se uobičajena ljubaznost na početku pogrešno protumačila i koje jasno stavljaju do znanja da ne žele vezu. Ukoliko devojka sve više odbija „ljubavnog opsesivca“, on sve više želi da je progoni jer njegova potreba nije da formira vezu sa nekim ko je dostupan, već da projektuje želje na nekoga sa kim ne može biti. Takođe, takvi muškarci smatraju da je patnja dobra jer žive sa ubeđenjem da ljubav mora da boli i da sve to kroz šta prolazite mora da dobije nagradu, a to je večna ljubav.

Ipak, stručnjaci savetuju da je veoma važno da posle takvog odnosa intenzivnije radite na izgradnji samopoštovanja i samopouzdanja. Budući da niko od nas ne zna šta nas čeka na sledećoj životnoj krivini, ukoliko primetite da polako ali sigurno postajete deo mračne „ljubavi“, obratite se porodici i prijateljima i bez ustezanja potražite stručnu pomoć. Prema tome, pamet u glavu!

Izvor: Cosmopolitan.rs

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader