Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Love & Dating

Sačuvajte strast u dugoj vezi

Autor Ana Ranđelović
Autor Ana Ranđelović

Prvih meseci niste mogli da se odvojite jedno od drugog, a sada vam je draže gledanje serije od seksa? Zapalite ponovo plamen strasti...

Tokom prvih nekoliko meseci zabavljanja, nju i njega možete naći na jednom od sledeća dva mesta: u njenoj ili njegovoj spavaćoj sobi. Razlog je jasan: u toj slasnoj prvoj fazi zabavljanja seks je ultranov, ultračest i, uglavnom, ultrauzbudljiv. Ali, posle otprilike šest meseci, vatra strasti počinje da se stišava dok njihova veza istovremeno postaje dublja. Navala hormona sa početka veze počinje da jenjava, pa vam mozak i telo finkcionišu drugačije. Ovakav preokret teško da vas neće zabrinuti. (Sećate li se kada ste prvi put spavali sa dečkom u istom krevetu, ali baš samo, ovaj, spavali?) Srećom, to ne znači da je hemija među vama nestala, već da ćete morati da uložite malo više erotske energije da biste sačivali erotsko usijanje na duge staze.

Seks faza - 6 meseci

Kada se tek smuvate i pređete na seks, vaše uzbuđenje izaziva oslobađanje adrenalina, što znači više nego dovoljno želje i energije za one veličanstvene seks-maratone. Međutim, posle oko šest meseci, vaše i telo vašeg partnera počinje da luči više oksitocina (poznatog kao „hormon ušuškavanja“) nego adrenalina. Oksitocin podstiče osećanja ljubavi i bliskosti, pa zato vaše vođenje ljubavi dobija senzualniji i osećajniji ton. Problem? To što će se prorediti one „vulkanske“, „moram-odmah-da-te-imam“ seks sesije.

Nevaljali savet: Tretirajte jedno drugo kao objekte požude

Postoji uverenje da, ako se volite, to znači da uvek morate romantično da vodite ljubav, ali istina je da je eksplozivan, animalni seks jednako važan za vezu kao i nežno vođenje ljubavi pri kome se gledate u oči. Zato, pokažite seksi mačkicu u sebi, isto kao i na početku veze. Tokom radnog vremena mu pošaljite vruću porukicu, kojom ćete mu staviti do znanja koliko žarko želite da ga imate. Dok u teretani vežbate na steperu, sanjarite o uzbudljivom seksu sa svojim dragim. Sledeći put kada ga vidite, osetićete neodoljivu želju da ga odmah ščepate. Što se tiče same akcije, isfabrikujte osećaj hitnosti. Priredite mu neočekivano i prijatno iznenađenje tako što ćete mu se pridružiti pod tušem. Faktor iznenađenja će vam pomoći da raspalite varnice uzbuđenja kakve ste osećali na početku veze.

Seks faza - Godinu dana

Tokom prve godine zabavljanja i muški i ženski mozak, pored oksitocina, luči još dve supstance - dopamin i serotonin - a oba doprinose onom osećanju ushićenosti i sreće zbog kog poželite da se smešite i potpunim neznancima. Posle godinu dana, nivo ovih supstanci počinje da se vraća u normalu. To je način na koji se vaše telo pobrinulo da se opet usredsredite i na prijatelje, posao i sve one druge stvari koje ste tokom faze medenog meseca možda zanemarili. Usled toga, mnogi parovi počnu sve ređe da vode ljubav. Iza ovakve promene u stvari stoji jasna podsvesna logika. Pošto se osećate sigurno u vezi i znate (tj. pretpostavljate) da možete da vodite ljubav kad god poželite, seks prestaje da vam bude u prvom planu. Osim toga, toliko ste već navikli vi na njegovo i on na vaše telo da niste više tako opsednuti istraživanjem svakog centimetra jedno drugog kao ranije. Vaš dragi će možda češće nego vi osećati želju za seksom, ali moguće da ta potreba neće biti urgentna kao na početku veze da bi se potrudio i da je sprovede u delo.

Nevaljali savet: Odvojite vremena za seks

Posle godinu dana bi trebalo da počnete da otkrivate kako se radi na ‘održavanju’ seksualnog života sa stažom.  (Ne brinite, uzbudljivije je nego što zvuči.) Održavanje znači da ćete uložiti truda da redovno zaskačete jedno drugo - čak i ako niste nužno oboje istovremeno raspoloženi za to. Učinite sebi tu uslugu i primetićete da će kada telo krene češće u akciju i mozak početi više da se bavi time. Zato, umesto da surfujete netom ili se ušuškavate ispred TV-a da biste odmorili glavu od posla, odvucite ga u krevet istog časa kada stignete kući i prionite na poljupce. Zatim počnite polagano da skidate jedno drugo. Još jedna sugestija: čak i ako ni jedno ni drugo niste ranoranioci, navijte budilnik 10 minuta ranije, kako biste se na brzaka pozabavili seksom pre odlaska na posao. Ponovite akciju i sutradan. Samo povedite računa da ne preskočite predigru. Održavanje neće biti zadovoljavajuće ako uvek navalite pravo na seks. Potrebno je da probudite i želju i strast.

Seks faza - Dve ili više godina

Sa biološke tačke gledišta, u ovoj fazi ni kod vas ni kod njega nema nikakvih značajnih hormonskih promena. Ali, u opasnosti ste da zapadnete u seksualnu kolotečinu. Posle dve godine ulazite u rutinu. On zna šta vi volite, vi znate šta on voli, pa prestajete da isprobavate novotarije. Ali, ovo je u stvari period kada je kreativnost u spavaćoj sobi važnija nego ikad. Ključno je menjati navike koje su vaš seksualni život iz razigranog i zabavnog pretvorile u predvidiv i mehanički.

Nevaljali savet: Iskoračite iz zone sigurnosti

Ako prljave reči nikada nisu bile deo vašeg seksualnog repertoara, šapnite mu nekoliko lascivnosti dok vodite ljubav. Tako stvarate poseban seksualni jezik koji koristite u spavaćoj sobi i koji samo vas dvoje razumete. Takođe, probajte ono što bismo mogli nazvati opreznom spontanošću. Recimo, prionite na stvar za vreme žurke u zaključanoj spavaćoj sobi dok su vam gosti u dnevnoj ili radite „ono“ u kolima, makar ne otišli dalje od obližnjeg parkinga. Isprobajte pozu koja je i vama i njemu oduvek bila pomalo tabu ili vam je delovala prekomplikovano, ali vas oboje vrlo intrigira. Ili, probajte seks igračkice, recimo ponesite u krevet vibrator u obliku jajeta uz pomoć koga će moći da vam priušti raspamećujuće dobre vibracije. Pomerajući granice istraženog, u početku biste mogli da se osećate malo čudno, ali zaista se isplati. To početno ushićenje usled navale hormona je možda izbledelo, ali uvek možete da ga oživite budeći jedno u drugome uzbuđenje i žudnju.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader