Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Magazine Arhiva

AAA: Nina Simonović

Autor Ana Dodig
Autor Ana Dodig

Pobednica Cosmo studentske nagrade predstavlja svoj svet uspeha, ljubavi i sreće...

Ona je bila najbolji student svoje generacije na Filozofskom fakultetu u Nišu, trenutno je na masteru iz oblasti ruske književnosti i kulture na Filološkom fakultetu u Beogradu, a uskoro upisuje doktorat. Osim što pleni neobičnom harizmom, emotivna je, ambiciozna, impresivna, uporna i veruje u svoje snove. Želi da spoji fotografiju i rusku književnost, zanimaju je sitnice koje život znače i o njima piše u svom blogu, govori pet stranih jezika, obožava tenis i da pravi kolače. Nina je pravi svet u malom koji smo morali da otkrijemo.

Kako ste postali najbolji student generacije?

Redovnim čitanjem, pisanjem i davanjem ispita u roku. Nije bilo teško, iako su mnoge noći ostale neprospavane. To, naravno, ne znači da bi se trebalo odricati jedne stvari zarad druge. Uspela sam da uskladim sve. Poenta je u dobroj organizaciji. Na kraju, čak i da se ne bira po proseku, kako da ne izaberu mene? (smeh)

Trenutno ste na masteru, slede doktorske studije. Prilično impresivno...

Želim da produbim znanje i izgradim akademsku karijeru na nečemu što mnogo volim, a to su ruska književnost i kultura. Spojila sam ih sa fotografijom i krenula u otkrivanje tog sveta - nedovoljno istraženog na našim prostorima. Sada mi je jedini problem što ne mogu da nađem posao u struci, te se nadam da ću uspeti da dobijem još neku stipendiju kako bih nastavila usavršavanje, jer su doktorske studije nenormalno skupe kod nas.

Do sada ste već bili stipendista?

U 2011. dobila sam stipendiju Instituta ruskog jezika Puškin iz Moskve, tamo sam provela leto i slušala nastavu. To je bilo ostvarenje sna. Sada želim da „osvojim“ i druge ruske gradove. Nažalost, u našoj zemlji sistem razmene studenata i stipendiranja nije dovoljno razvijen kao, na primer, u Evropi. Trebalo bi poboljšati osnovne uslove studentima.

Koliko je važno da se akademci tokom studiranja uključe u različite organizacije?

- Sve te studentske i volonterske organizacije pružaju mnoge mogućnosti. Razmene studenata, pogotovo za studente jezika, odličan su način da savladate jezik, upoznate novu kulturu i steknete nova prijateljstva. O predivnim uspomenama da ne govorim. Zato iskoristite sve povoljnosti tokom studija, jednog dana ćete zahvaljivati sebi jer niste propuštali šanse. Nije mi trebalo mnogo za stipendiju, prijavila sam se i dobila je.

Posle završetka fakulteta ljudi obično osete neku novu energiju i želju da osvoje svet. Šta biste vi učinili?

Neverovatno je koliko energije osetiš kada diplomiraš! Imala sam utisak da sam svemoćna (smeh). Na master studijama Filološkog fakulteta opredelila sam se za rusku književnost i kulturu, a master rad bio je na temu sovjetske fotografije. Verujem da sam prva koja se kod nas bavi time u tom obimu. Cilj mi je da doprinesem na tom polju kulture i umetnosti. Ko zna, možda za nekoliko godina u knjižarama osvane prva knjiga o ruskoj fotografiji kod nas. Nemojte da se iznenadite jer sam veoma ambiciozna.

Koje su još vaše strasti?

Fotografija mi je velika strast, a sada sam i (akademsku) karijeru usmerila u tom pravcu. Višegodišnji sam član književnog kluba Prejaka reč iz Niša. U slobodno vreme vodim blog Oh! Moments by Nina Simon, a pišem i za online magazin Plezir. Obožavam strane jezike, trenutno govorim pet, a želja mi je da naučim još dva. Volim da igram tenis i pravim savršene male kolače u slobodno vreme!

Kako biste opisali svoj svet u malom?

U mom svetu se večito sukobljavaju idealista i sanjar, ali uspevam da iz svega izvučem nešto dobro. Svratite na moj blog http://ohmomentsbyninasimon.blogspot.com/  i postanite deo sveta u kome su detalji bitni i grade sreću, i saznajte odakle sve crpim inspiraciju. Čekam vas sa šoljom čaja, čokoladnim mafinima, tufnicama i prugicama... da se zajedno inspirišemo.

Šta znači biti uspešna žena?

Žena koja radi posao koji voli može sebi da priušti putovanja po svetu i ima nekoga da je uveče sačeka uz osmeh, zagrljaj i omiljenu čokoladu. Sve ostalo dođe prirodno...

Da li muškarci vole uspešne žene?

Doprineću stereotipu koji kaže da muškarce uglavnom plaše pametne i uspešne devojke od karijere, te da se često povlače pre vremena. Ipak, nađe se poneki dovoljno hrabar.

Zaljubljeni ste?

On je moja paralela iz nove dimenzije! (smeh) I posle nekoliko godina polazi mu za rukom da me razoruža u sekundi.

Muškarac može da vas privuče ako...

U sebi nosi odmerenu dozu humora, inteligencije i lepih manira.

Keri Bredšo je, osim svog Zverke, imala i pun ormar cipela, a šta imate vi?

Pune police knjiga, ešarpi i prepune albume fotografija sa divnim uspomenama. Moja soba postaje mala za sve njih! (smeh)

Kada dođe vreme za klabing, šta je vaš adut?

Crni ajlajner i bordo usne su must!

Kako se provodite?

Najbolje žurke tokom studentskih dana bile su one kućne, kada smo zajedno proslavljali završene ispitne rokove. Imamo svoje pesme koje uvek tradicionalno pevamo i danas. Obožavam i koncerte i ne znam broj na koje sam išla, uglavnom sa Njim, ali najveći utisak na mene ostavili su Gibonni u Novom Sadu 2011. i Rok festival u Skoplju posle  koga smo zoru dočekali sa članovima iz Azra Tribute benda.

Kada biste, evo sada, "zabadanjem" želje u kafi, nešto zamislili, šta bi to bilo?

Iako sam više tea-person, kafenisanje sa drugaricama bilo je neizbežno u toku studiranja kako bismo prekratile pauze između predavanja ili ostale budne tokom učenja. Okretale su se šolje i "proricale“ sudbine uz mnogo smeha. Pa ko još to nije radio? Da sada „bodem“ želju, zaželela bih da moj osmeh uvek bude jači od svih prepreka na koje ću nailaziti ubuduće!

Lična karta:

Datum i mesto rođenja: 5. 9. 1989, Niš
Horoskopski znak: Devica
Emotivni status: Srećna, ispunjena i zaljubljena!
Zašto je AAA: Pobednica Cosmo studentske nagrade

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader