Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Magazine Arhiva

AAA: Milica Jević

Autor Ana Ranđelović
Autor Ana Ranđelović

Balerina kojoj inspiracija za pokrete dolazi iz sveta mašte...

Posle rođenja dva sina, njena mama je žarko želela ćerku. Da joj se želja ostvarila, saznala je na ultrazvučnom pregledu kada joj je doktor rekao: „Rodićete balerinu“! Od tog trenutka mama joj je stalno tepala: „Moja mala balerina“, što je Milica sugestivno usvojila i sa svojih pet godina upisala se u baletski studio. Tada je prvi put odsanjala san, a odluku niko nije mogao da promeni. Celu svoju mladost posvetila je svom cilju. Uporedo sa opštom školom, pohađala je i osnovnu i srednju baletsku školu Lujo Davičo. U osamnaestoj godini postala je stalni član Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. I vrlo prepoznatljiva u svetu o kome su bar jednom maštale sve devojke.

Kako se postaje „najbolja“ balerina?

U bilo kojoj profesiji, da bi postao dobar ili najbolji, prvo moraš biti vaspitana i moralna ličnost, koja se talentom, obrazovanjem, upornim i predanim radom osposobila za ono sto najviše želi. U duši treba čuvati i jačati izvor vere, nade i ljubavi sa kojima će se prebroditi svaka prepreka.

Kojim principom se vodite dok ste na sceni?

Igra na sceni je prilika i mesto gde umetnik iskazuje svoj rad, talenat i delo. Publika nepristrasno i objektivno vrednuje. Vodim se principom bezrezervnog i celovitog davanja. Trudim se da ulogu doživim i dočaram na prirodan način kao deo svoje ličnosti. Tada sam u mašti, a u stvarnost me vraćaju aplauz i ovacije publike na kraju predstave.

Kada i kako vam je ples najviše pomogao u životu?

Balet je moj izbor, profesija i ljubav. Samo dela ljubavi istrajavaju i ispunjavaju ličnost. U baletu još nisam dala najbolje što mogu, niti sam dobila priznanja kojima se nadam. Zahvaljujući baletu proputovala sam svet i ispunjena sam radošću jer radim ono što volim i što mi pruža pristojnu egzistenciju.

Šta mislite o balerinama koje zarad egzistencije pristaju da učestvuju u emisijama poput Grand šoua?

Pitanje se bavi posledicom, a ne uzrokom takvih „kulturnih“ sadržaja i stanja naše profesije. U pozorištima kod nas mali je broj radnih mesta za balerine, stoga mlade balerine nemaju mogućnost da se zaposle i ostvare svoju egzistenciju. Nažalost, u takvim okolnostima su prinuđene da prihvate ponudu tržišta.

Da li balerine danas mogu da žive samo od „umetničkih pokreta“?

Mogu samo priznate svetske baletske zvezde, ali u Srbiji ne, nažalost!

Šta balerine najviše vole?

Da dobiju priliku u predstavi i budu izabrane za ulogu koju žele, da na sceni zavrede aplauz, cveće i ovacije, a od kritike da čuju pozitivno i lepo mišljenje!

Razmišljali ste o odlasku u inostranstvo?

Imala sam i prilike koje nisam prihvatala iz više razloga. I pored skromnih primanja ovde u Srbiji, nisam mogla zamisliti odvojen život od dečka (sada supruga), svojih roditelja i prijatelja. Zbog materijalne strane ne žalim jer znam da novac ne predstavlja radost i sreću. Delom žalim jer mi je uskraćeno proširenje znanja i iskustva, posebno u savremenom baletu.

Kako vidite budućnost domaće baletske scene?

Da bismo videli budućnost, moramo znati prošlost i sadašnjost. Verujem i nadam se da našoj sceni predstoje bolji dani jer za to ima potencijala i potrebe. Očekuje se intenzivniji razvoj savremenog baleta jer on otvara nove mogućnosti u izrazu pokreta i plesa. Oslobođen od konvencionalnosti klasičnog baleta, ali koristeći njegove izraze, savremeni balet omogućava slobodu i sveukupnost pokreta, pantomine, glume, muzike i scene.

Da li su baletani stvarno snažni i zgodni frajeri?

Svi moji partneri su snažni i visoki jer sam ja jedna od najviših balerina na srpskoj baletskoj sceni, a uz to su i prelepi, to moram da naglasim!

Kako reaguju muškarci kada im kažete da ste balerina, čuli smo od mnogih da su im privlačne?

Za ozbiljnu vezu muškarca i žene mislim da to nije važno, možda čak i smeta. Balerina je posvećena i predana poslu i malo joj vremena preostaje za dečka, porodicu, decu, prijatelje...

Kako postati AAA (Aktivna, Aktuelna, Atraktivna) devojka?

Potpunim posvećivanjem medijski atraktivnom poslu. Uz puno odricanja i neizmernu podršku i pomoć svojih najmilijih. Ali tako da taj cilj ne bude prioritet u životu.

Lična karta:
Datum i mesto rođenja: 
30. 1. 1985. Pančevo
Horoskopski znak: Vodolija
Emotivni status: Odnedavno udata

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader