Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Money & Career

Osećajte se radnim danima kao da je vikend

Autor Ana Ranđelović
Autor Ana Ranđelović

Želite da vam osećaj od petka uveče potraje tokom cele nedelje? Cosmo vodič će vam pomoći da zauzmete pozitivan stav prema poslu...

Neke stvari u životu jednostavno nisu fer - cena Manolo Blanik cipela, to što nikada nećemo upoznati Džad Loa, kao i činjenica da radna nedelja traje pet dana, a vikend samo dva. Iako ne možemo da uradimo mnogo toga po pitanju Manolo cipela i Džada, možemo vam pomoći oko ovog poslednjeg - rešenje je prosto u zauzimanju pozitivnog stava prema poslu.

Još od školskih dana programirani smo da mislimo da su vikendi super, a radni dani nešto opterećujuće, sa gomilom obaveza i jurnjavom (koliko god volele svoj posao, morate priznati da svi manjeviše mislimo isto o radnoj nedelji). Priznajmo, postoji dobar razlog za to - ta dva dragocena dana koristimo da radimo ono što volimo, sa ljudima koje volimo. Pa, kako onda da promenimo ovaj duboko ukorenjen način razmišljanja? „Pre svega, setite se zašto ste uopšte izabrale svoj posao i koliko ste bile uzbuđene što ćete raditi u toj kompaniji i sarađivati sa tim ljudima“, savetuju psiholozi.

Džudi Mej Marfi, pisac i stručnjak za uspeh, predlaže drugi način za očuvanje dobrog raspoloženja koje nas drži vikendom: „Bolje unapred rešite da budete pozitivne i pristupite poslu sa istim entuzijazmom sa kojim idete u šoping, nego da dozvolite da vam okolnosti na poslu diktiraju raspoloženje.“ Drugim rečima, ne možemo promeniti posao, ali možemo promeniti svoj pristup poslu. „Naš stav utiče na naš način razmišljanja. Način razmišljanja utiče na naše ponašanje, a ponašanje na efikasnost na poslu. A od toga koliko efikasno radimo zavisi koliko ćemo imati uspeha u poslu“. Stručnjaci tvrde da 80 posto veština koje su potrebne za poslovni uspeh zavise pre svega od našeg stava. A pošto je stav stvar svesnog izbora, to znači da imamo kontrolu nad njim.

Evo kako da se radnim danima osećate kao vikend i ispunite sve svoje želje:

1. Želim da se zabavljam

„Najvažniji razlog zbog kojeg se ponedeljkom ujutru izgubi dobro raspoloženje koje vas je držalo tokom vikenda je uverenje da na poslu treba da se osećate loše“, kaže Marfi. A istina je da ćete kada ubedite sebe da vaš posao može, treba i ima da bude zabavan, onda i potražiti načine da ga takvim i učinite. Neki zavide i „školarcima-prvacima“ zato što svaki dan u školi doživljavaju kao igru. Treba se odlučiti i raditi isto što misle i rade ovi mališani. Time što ćete govoriti da idete da se zabavljate, a ne da radite, promenićete osećanja prema svom poslu i postati srećniji, produktivniji i uspešniji. Način na koji nešto doživljavamo je najvažniji - Marfi sugeriše da onom negativnom glasu u svojoj glavi date „slobodne dane“. Onog trenutka kada počnete da se osećate loše, zastanite na nekoliko trenutaka da biste odagnale negativne misli. Pokušajte da mislite na nešto pozitivno - na primer, na poslednji put kada ste se slatko nasmejale na poslu. Ako ignorišete „crne“ misli garantovano ćete biti opuštene i pozitivne.

2. Želim da viđam prijatelje

Kao što ne biramo porodicu, tako ne možemo da biramo ni ljude sa kojima radimo i malo je verovatno da ćete biti u srdačnim odnosima sa svim kolegama. Ali ako želite da budete srećne na poslu, bitno je da sa nekima od njih budete u prijateljskim odnosima. Zašto ne biste probale da organizujete ručak za kolege iz raznih odeljenja? Sve što vam treba je cirkularni mejl i rezervacija stola u restoranu telefonom (ako niste u mogućnosti da sebi priuštite ovako galantan izlazak organizujte ručak kod kuće), plus ćete osvojiti i bonus poene kod šefa kada bude video da se trudite da uspostavite komunikaciju i sa kolegama (a ne da to koristite samo kao izgovor da produžite pauzu za ručak). Mogle biste čak i da sednete kraj slatkog mladića iz odeljenja za finansije. A ako ne želite da mešate posao i prijateljstvo, prihvatite ovaj savet: „Radno okruženje nije mesto za takmičenje u popularnosti, ali moramo da budemo u kontaktu sa ljudima da bismo mogli pozitivno da se odnosimo prema njima.“

Izvor: Cosmopolitan

3. Zaista jedva čekam malo nežnosti i pažnje

Nažalost, ne možete držati mamu ili najbolju prijateljicu pokraj stola da bi vas tešile svaki put kada se stvari zakomplikuju, ali zato možete da stvorite atmosferu međusobnog razumevanja i obzirnosti na poslu. „Kako sejete, tako žanjete“, glasi narodna poslovica. Zato se preispitajte da li tračarite, ponašate se osorno ili ste ljubazne, ali potpuno emocionalno distancirane, a onda razmislite kako bi trebalo da se postavite da biste stvorile atmosferu nalik kućnoj“, kaže Marfi. Ponašajte se onako kako biste želele da se drugi odnose prema vama i momentalno ćete se osetiti bolje i početi svesno da se trudite da nastupate prijateljski, naročito ako kolege sa posla ne smatrate prijateljima.“

4. Hoću da lenčarim

Ponekad je teško da se naterate na rad ako niste raspoložene za to, ali lakše ide ako imate motivaciju. Istraživanja su pokazala da ljude na poslu više motiviše želja da njihov rad bude cenjen nego novac. Zato psiholozi predlažu da, ako vam niko ne odaje priznanje i ne hvali vas, učinite to same. „Nagradite sebe nakon obavljenog posla. Na primer, nakon svaka dva zahtevna telefonska razgovora koje morate da obavite, častite sebe kratkim ćaskanjem sa prijateljicom“. Takođe pomaže i sagledavanje stvari u široj perspektivi. Kada uvidite da su svi oni potrčko-poslovi samo deonice puta ka unapređenju, bićete motivisanije i raspetljavanje zamršenih spajalica za šefa vam više neće delovati kao tako grozan zadatak.

5. Želim da imam kontrolu nad svojim vremenom

Jedna od najboljih strana vikenda je sloboda da radimo šta želimo i kada želimo. Očigledno je da radne dane ne možemo da planiramo na isti način kao vikend (ali ako postoji način da se zaradi za život odlascima u restoran i šoping ture sa drugaricama, voleli bismo da saznamo kako!), ali postoje neke stvari koje možemo da uradimo da bismo ponovo uspostavile kontrolu nad svojim danom. „Napravite dogovor sa svojim šefom da ćete slediti svoj tempo i redosled obavljanja poslova, pri čemu ćete svakog dana obaviti ono što je potrebno. Tako možete da obavite zahtevnije zadatke na početku dana, a onda se opustite radeći prijatnije stvari“, savetuje Marfi.

6. Hoću da se doteram

Iako sve mi znamo da se kada dobro izgledamo i osećamo bolje, lako je zapasti u rutinu odevanja za posao. „Ako vam je prešlo u naviku da nosite radnu ‘uniformu’ ili ako zaista na poslu morate da nosite uniformu, smislite načine da joj udahnete malo glamura“, kaže Marfi. „Obucite seksi cipele sa visokom štiklom ili potrošite malo više vremena da biste napravile zanimljivu frizuru.“ Sitni detalji mogu mnogo da znače, a neće izazvati ljutnju šefa ako u firmi postoji strog kodeks oblačenja. „Probajte da stavite raskošne viseće minđuše ili osvežite običan blejzer brošem ili lepršavom maramom“, savetuju modni stručnjaci.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader