Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Money & Career

Da li biste želeli da postanete modna dizajnerka?

Autor Ana Ranđelović
Autor Ana Ranđelović

Milena Đurđić, bavi se umetničkim dizajnom, a za Cosmo otkriva prednosti i mane svog posla…

Interesovanje za odevanje imam od najranijeg detinjstva.  Odrastanjem sam shvatila da je to modni dizajn, kostimografija. Kao i u drugim oblicima umetnosti i ovde presudnu ulogu ima talenat i želja da  na svoj način iskažete emociju, ideju, priču. Talenat koji nosite rođenjem  zahteva rad na njemu – učenjem, istraživanjem, nadogradnjom. Uspeh je relativan pojam. U kojem dobu života i posle koliko dobro osmišljenih i uspelih  projekata, revija, ogromnog  rada i stvaranja možemo reći da li smo uspeli ili ne (?). Za svaki uspeh potrebna je jaka volja, vreme, energija, novac, da uskratite sebi mnoga zadovoljstva. Da živite sa nedostatkom slobodnog vremena, koje biste rado proveli sa drugaricama i prijateljima, sa porodicom… Otputovali na neku interesantnu turističku destinaciju. Najkraće: život posvećen poslu kojim se čovek bavi.

Lepota u radu

Dan obično počinjem obavezama koje imam kao stilistkinja na Prvoj TV za Crnu Goru, zatim nastavljam u svom ateljeu, jer je rad na kolekcijama konstanta svih ozbiljnijih dizajnera. Tu su i neizbežni telefonski pozivi ili dolasci klijenata, konsultacije, narudžbe. Pored kolekcija i posebnih narudžbi klijenata  dosta radim kao kostimograf za pozorišne predstave, film, tv serije. Ovih dana imam i dodatnih obaveza  u vezi priprema i sklapanja finansijske konstrukcije za učešće na Berlin Fashion Weeku julu 2014. Godine. Svoj posao volim  jer je to način mog slobodnog umetničkog  izražavanja. Inspiracija, tema, ideja, crtanje, skica, odabir materijala, konstukcijski dio posla, šivenje, probe, i na kraju odjevni komad koji ste zamislili, preko koga ste ispričali neku priču, prenijeti emociju,iznijeli svoj stav, nekad i sud (o nečemu). Dešava se, doduše ređe, i nerazumevanje ljudi. Bude nekad i prekomernog umora, iscrpljenosti kad bih sve dala za šačicu ljudskog odmora. Ali sve je to tako minorno, zanemarljivo.

Kvalifikacije

Kad je došlo vreme, upisala sam Akademiju za modu i kostim. Posao modnog dizajnera podrazumeva visoko obrazovanje, informisanost, praćenje trendova, posećivanje sajmova, stalno istraživanje - konstantno usavršavanje, jer modna industrija se veoma brzo razvija i ne smemo dozvoliti da protutnji pored nas.

Veštine

Kreativnost, hrabrost, odlučnost, rizik, veliko odricanje, profesionalizam,energičnost, originalnost i stav.

Moj savet

Sve ovo o čemu sam pisala može poslužiti i kao savet - i ukoliko se odlučite za posao modnog dizajnera, završite adekvatnu školu , pokušajte da budete originalni, drugačiji, svoji.

Inicijalizacija u toku...
loader