Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Money & Career

10 zanimljivih profesija koje će se tražiti u budućnosti

Autor Katarina Vasiljević
Autor Katarina Vasiljević

Stručnjaci tvrde da će ovo biti najbolje i najtraženije profesije za par godina

Mnogi raspravljaju oko toga kako će nam ta nova industrijska revolucija pomoći ili odmoći u karijeri. Optimisti opisuju utopijsku sliku gde će mašine raditi, a ljudi se usredsrediti na kreativnije poslove poput slikanja i bavljenja poezijom sa mnogo više slobodnog vremena. Dok pesimisti predviđaju nesklad između gubitka posla i snalaženja sa novim zahtevima tržišta rada koji bi mogao izazvati ozbiljne ekonomske krize.

Ipak, neće sve profesije van tehničkog sektora nestati, samo će se od nas očekivati da savladamo mnoge nove veštine. Iako je teško predvideti budućnost toka poslova na tako konkretnom nivou, neki stručnjaci su se u to upustili i evo koje su to potencijalno najbolje profesije.

1. Medicinski stručnjaci

Lekari i drugo medicinsko osoblje ostaće među prvima na listi zahtevanih poslova. Možda je tehnologija uznapredovala, ali pitanje je ko se usuđuje da ga operiše robot ili da ga neguje kompjuter umesto medicinskog osoblja.

2. Edukativni sektor

Razvoj veštačke inteligencije jeste u usponu, ali veštinama koje zahtevaju konkretan rad u promenljivim situacijama još su potrebni ljudi. Obrazovni sistem će se modernizovati, ali će nam vaspitači, učitelji i profesori biti i dalje neophodni.

3. Finansijski stručnjaci

Industrije će uvek imati svoje uspone i padove, a stručnjaci koji će analizirati i usmeravati finansijske tokove biće veoma traženi.

4. Informacione tehnologije

I dan-danas je to jedna od najtraženijih profesija i rast će se nastaviti.

5. Razvoj alternativnih izvora energije

U ovoj grani biće posla za razne vrste inženjera, ali i visokog menadžmenta.

6. Pravo i međunarodno pravo

Posle uvođenja novih tehnologija i načina rada, uključujući i internacionalno poslovanje, biće potrebe za ljudima koji razumeju i mogu da definišu zakone i pravila po kojima bi to sve funkcionisalo.

7. Kretori sadržaja

Zbog promena u marketinškoj profesiji porašće potreba za poslovnim piscima specijalizovanim za blogove, članke na sajtovima i specijalnim izveštajima.

8. Marketing stručnjaci

Porastom konkurencije rašće i potreba kompanija za marketing stručnjacima koji će nalaziti nove načine i ideje za prezentovanje.

Cosmopolitan.rs

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader