Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Money & Career

Saveti eksperata finansija: Kako da konačno uštedite novac za prave stvari

Autor Katarina Vasiljević
Autor Katarina Vasiljević

Znamo da ono što zaradite ne uspete da potrošite ili uštedite za stvari koje želite, zato smo tu da vam pomognemo!

Bez obzira na to da li ste studenti i još živite sa roditeljima ili imate svoju nekretninu i posao, svi mi imamo određeni odnos prema novcu. I to je baš ono što nas je zaintrigiralo. Koliko trošite na prevoz ili restorane, koliko plaćate zdravstvene usluge, koliko štedite i da li ste uopšte zadovoljni ličnim ekonomisanjem? Cosmo je pokušao da odgovori na ta pitanja  i da pronađe neke savete  eksperata finansija.

Melisa Brauni, finansijski savetnik, ima misiju da ženama pomogne da kontrolišu svoje finansije: „Mnoge žene ne brinu o sopstvenim finansijama u iščekivanju savršenog partnera, savršenog posla, poslovne ideje ili pravog trenutka. ali nikakav šarmantni princ, dobra vila ili čarobni štapić vas neće spasti. to znači da moramo sami da uzmemo stvar u svoje ruke i brinemo o sopstvenim finansijama.“

Efi Zahos, urednica magazina Money, zna pokoju stvar o novcu i spremna je da da savet: „Počnite da razmišljate o svojim novčanim ciljevima čim dobijete prvu platu. što ranije počnete da brinete o parama, to će vam biti lakše. jer što ste mlađi - to ste fleksibilniji sa novcem.“

Koliko zarađujemo i na šta nam ide novac

Prosečna plata u Srbiji je oko 49.000 dinara. Naravno, nikad ne možemo zanemariti i razliku u platama između žena i muškaraca koja doseže i kasnije do penzija. Zbog toga bi bilo pametno da na vreme preuzmemo stvar u svoje ruke i pobrinemo se za sopstvene finansije. Ali parice i dolaze i odlaze, a na šta to sve tako lako odlaze? I vi ste nam rekli iskreno koji je vaš stav prema štednji ili njegov nedostatak:

„Imam veću ušteđevinu na posebnom računu, namenjenu za dalja putovanja, dok na klasičnom računu imam samo sumu neophodnu za redovne troškove poput hrane i mesečnih režija.“ Ana, 25

„Trenutno nemam ušteđevinu, već živim od meseca do meseca sa platom koju imam. Ne štedim mnogo jer želim da uživam u trenutku i ne razmišljam o budućim planovima.“ Jasna, 19

„Naučena sam da budem štedljiva i da pazim na svaki dinar koji trošim. Uvek ostavljam novac za crne dane, ako mi zatreba, ali nemam konkretan veliki finansijski plan.“ Kristina, 30

Opasna plastika

Većina nas nema stalne dugove, ali prava opasnost se krije u plastici. Kreditne kartice nas lako namame i nemamo osećaj kao da smo potrošili jer je novac prebačen virtuelno. Zbog toga se lako desi da potrošimo više nego što zaradimo.

Gde se troši novac:

  • Druženje
  • Ta divna hrana
  • Deca
  • Odeća i obuća
  • Troškovi života
  • Štednja za velike planove

„Koristim kreditnu karticu i još imam neisplaćen dug koji se stalno uvećava jer su kamate ogromne. Izgleda da ću morati da dignem kredit da bih isplatila dug na kreditnoj kartici.“ Milica, 31

„Nemam kreditnu karticu i nikada je ne bih uzela. Ne bih koristila ni dozvoljeni minus. Trošim samo onoliko koliko zaista imam novca i tako se osećam bezbedno.“ Iva, 27

Mnogi poseduju kreditne kartice, ali samo manji procenat ima stalna dugovanja na njima jer se plaše velikih kamata. Neki se ipak ne usuđuju da uopšte otvore kreditnu karticu ili imaju dozvoljeni minus jer se time obavezuju prema bankama.

Na sledećoj strani otkrijte kako da  ne budete švorc nikad više.

Novac ne zarađujemo lako, a nekada ga zaista lako trošimo. Nismo ni svesni na šta smo sve potrošili pare, već se samo nađemo u situaciji da na računu imamo nulu, a sledeća plata nikako da stigne. Stručnjak za lične finansije i osnivačica sajta BrokeMillennial.com Erin Lovri deli tri saveta za kontrolisanje potrošnje i uvećavanje bankovnog računa.

„U jednom trenutku u mojoj karijeri, 50% mog prihoda bio je čist keš koji sam zarađivala čuvanjem dece i konobarisanjem, kao dodatni prihod na redovni posao u večernjem talk-showu. Koristila sam takozvani metod koverte kada je reč o finansijama. Stavljala sam keš u koverte obeležene za kiriju za stan, štednju, zabavu i ,novac za Anu’ - moju cimerku. Plan je bio efikasan, ali ne i najpametniji (dobro je da moj stan nikada nije bio opljačkan!).

Sada više ne čuvam decu i ne radim kao konobarica, već primam platu na račun pa čuvanje keša više nije opcija za mene. Planiranje budžeta je duboko lični proces - i naravno ponekad veoma težak i zamoran. Ali to je prvi korak ka preuzimanju kontrole nad trenutnim i budućim finansijskim stanjem. Izaberite plan koji vama odgovara i počnite da brinete o svom novcu.“

Opcija 1

Keš dijeta

Plaćanje isključivo kešom (bez kartica!) je u većini slučajeva idealno za svakoga ko se redovno iznenađuje količinom potrošenog novca ili dugom na kreditnoj kartici. eho praznog bankovnog računa i zvuk odbijene kartice na kasi bi time mogli da se izbegnu. naravno, mogu postojati određeni izuzeci od pravila, poput online kupovine avionske karte ili online plaćanja računa, ali van toga potrudite se da isključivo koristite keš. Čak i posle jednog meseca na keš dijeti ćete imati bolji uvid u to na šta trošite najviše novca.

Korak 1

Odmah oduzmite za redovne mesečne račune, kriju za stan, troškove prevoza, otplate kredita i eventualne mesečne sume za štednju.

Korak 2

Ostatak koristite kao džeparac za taj mesec. Ako je ovo vaša prva keš dijeta, odvojite određenu sumu za iznenadne ili vanredne troškove, poput posete zubaru ili kupovinu poklona za nečiji rođendan.

Korak 3

Podelite džeparac na četiri dela kako biste imali tačan iznos novca za svaku nedelju u mesecu i ozbiljno trošite samo toliko koliko imate!

Korak 4

Pratite koliko brzo trošite. Kada ostanete bez keša, nema više trošenja za tu nedelju ili mesec! Ako imate bilo kakav ostatak od džeparca, prebacite to na džeparac za sledeći mesec.

Opcija 2

Budžet u procentima

Ako ste opušteni, ali ipak gajite neki osećaj prema novcu, ova opcija vam nudi kontrolu potrošnje bez konstantnog proveravanja balansa na računu. Prvo podelite svoje troškove na stalne troškove, finansijske ciljeve i fleksibilnu potrošnju. cilj je da vam oko 50% primanja pokrije stalne troškove (ako je to moguće), 20% ide na finansijske ciljeve ili štednju, a 30% bude fleksibilna potrošnja (svakodnevni život).

Stalni troškovi

Iako bi idealno bilo da nam 50% plate ide na stalne mesečne troškove, u većini slučajeva je taj procenat veći. Ako ne postoji mogućnost da svoje redovne troškove poput računa za mobilni telefon smanjite, onda je najvažnije da koliki god da je procenat za te stvari izdvojite sumu koja vam je neophodna.

Finansijski ciljevi

Ideja je da određeni procenat izdvajate za štednju i neke buduće planove. Ako su vam stalni troškovi veći, onda smanjite procenat štednje toliko da imate dovoljno i za fleksibilne troškove. Ako dobijete povećanje plate, onda bi to trebalo da stavljate upravo u fond za štednju kako biste se približili idealnom procentualnom balansu.

Fleksibilni troškovi

Za fleksibilne troškove predviđeno je da izdvajate 30% od svoje plate, ali može da se desi da vam to ne bude dovoljno. U većini slučajeva potrošiće se bar 5% više od toga, ali bi trebalo da proverite koji su to vaši fleksibilni troškovi i na taj način se potrudite da se što više približite procentu od 30%.

Opcija 3

Praćenje svakog novčića umesto da dajete sebi neki strogi limit, metoda praćenja svakog novčića zahteva detaljno praćenje svake transakcije koju obavite na najmanje 2 nedelje. evo kako to funkcioniše.

Zapisivanje svake transakcije koju napravite do poslednje pare. Zapišite ih u listu na mobilnom telefonu ili koristite aplikaciju poput Spending Trackera koji vam omogućava da jednostavno pratite troškove i štedite. (stavite ikonicu aplikacije). Ova strategija je efikasna samo kod onih koji su revnosni i zato izdvojite bar 20 minuta svakoga dana kako biste to ostvarili.

Pratite svoju potrošnju prema datumima, stvarima koje ste kupili i troškovima koje ste imali sa konačnim iznosom na dnu kako biste tačno znali koliko ste potrošili do određenog datuma. Možete čak podeliti potrošnju na kategorije poput novca potrošenog na hranu, račune, dugove, odeću i zabavu.

Proverite rezultate. Možete se veoma iznenaditi kada shvatite na šta sve ide vaš novac i koliko toga može da se potroši na sitnice poput flašice vode. Samo nošenje jedne flašice koju dopunjavate vam može doneti značajnu promenu u budžetu.

Uh, ta štednja zaista zahteva veliko angažovanje, ali posle svih troškova koje smo imali tokom letnjih odmora ili ustručavanja koje nam donosi kraj svakog meseca definitivno će biti bolje da se uozbiljimo i pobrinemo se za sopstveni novac. Jer ako ga budemo besmisleno rasipali teško ćemo stići do onih većih stvari u koje bismo želeli da uložimo, bilo da je to neko egzotično putovanje ili par fensi cipela.

Tekst: Jana Vujičić, Mel Evans, Levi Browm

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader