Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Money & Career

Aktivna, atraktivna, aktuelna: Neda Nikolić

Autor Spomenka Marić
Autor Spomenka Marić

Ova mlada i harizmatična devojka ne samo da važi za najboljeg mladog frulaša u Srbiji, već je počela da osvaja i Evropu svojim talentom i muzikom.

Ako ste pomislili da je frula namenjena samo za izvorne tonove, varate se! Neda će vam bez problema odsvirati džez i pokazati da je spoj modernog i tradicionalnog nešto najbolje što ste čuli. Nas je oduševila na prvi pogled i zvuk i otkrila nam je svoje planove, uspehe i kakvu muziku sluša kada ne svira svoj omiljeni instrument.

1. Nedo, frulu ste počeli da svirate već sa trinaest godina, ali kada i kako se prvi put javila ljubav prema ovom instrumentu?

Zaintrigirala me je blok flauta u osnovnoj školi kao obavezan instrument na času muzičkog obrazovanja. Sviranje po ceo dan kod kuće, a i u školi, navelo je mog tatu da mi predloži da počnem da sviram frulu. Ne znajući kakav je to instrument, pristala sam i posle toga je sve teklo prirodno.

2. Gotovo svi mediju u Srbiji preneli su vest da ste u Berlinu svirali džez na fruli i tom prilikom oduševili Nemce. Ispričajte nam kako ste došli na ideju da spojite srpski tradicionalni instrument i džez tonove?

Sama ideja došla je još u srednjoj školi, kada smo moj drug iz razreda Veljko Nenadić i ja pokušali da odsviramo nešto zajedno. Napisao je kompoziciju za frulu i pošto se to ispostavilo kao odlična ideja, sa sjajnim prizvukom, nastavio je da komponuje sve komplikovanije kompozicije i tako sam se upustila prvenstveno u novi žanr, a to je etno-džez. 

3. U biografiji već imate dosta nastupa i nagrada, ali da li možete da nam izdvojite jednu koja vam je najdraža? 

Prva nagrada, to je bio Sabor frulaša u Sopotu. Tada sam svirala frulu pet meseci, pritom i kasnila na prijavu za takmičenje, bila sam jedna od mlađih takmičara i to mi je generalno bio prvi nastup pred drugim frulašima. Osvojila sam plaketu Sveukupnog pobednika sabora, potpuno neočekivano, to zasigurno neću nikada zaboraviti.

4. Da li je istina da svirate i flautu, kaval, gajde i saksofon? :) 

- Mnogi me pitaju da li sviram nešto pored frule i obično ne dođem do kraja sa nabrajanjem. Flautu sam počela skoro kad i frulu, ali u vidu klasične muzike. Kaval i gajde sviram od prošle godine, kao izuzetno drage tradicionalne instrumente. Saksofon je nešto najskorije, ali izlazim na kraj i sa tim. Klavir sviram od srednje škole.

5. Kada vas neko sluša i gleda, deluje prilično lako svirati frulu... Recite nam šta je u stvari potrebno da bi se svirao jedan duvački instrument. Da li je to vežba, inspiracija, talenat?

Pokušavam nekad da se stavim u poziciju posmatrača i da shvatim kako to njima izgleda. Sa moje strane to je naravno drugačije. Ne mogu reći ni da je lako, ali ni da nije. Potrudiću se da budem objektivna i reći da sva tri navedena razloga imaju uticaja. Bez vežbe nema napretka, bez inspiracije nema ni želje u nama da težimo ka nečem boljem, a da nema talenta, vežba bi u nekom stadijumu bila uzaludna. 

Software:Adobe Photoshop CS5.1 Macintosh Created: 2017:12:08 15:51:12
Izvor: Cosmopolitan

Nastavak na sledećoj strani...

6. Etno-muziku ste izabrali kao svoj pravac, ali uz kakvu melodiju se privatno opuštate i šta najviše volite da slušate kad izađete?

Kao muzičar i budući etnomuzikolog (nadam se), obaveza mi je da budem svestrana i razumna prema svim žanrovima. Privatno, u zavisnosti od situacije, uživam u sving džezu, duhovnoj muzici, ex-Yu hitovima...

7. Omiljena pesma koju rado svirate svojim najbližim?

Imam podeljena mišljenja u kući, a i van nje, zato ima više kompozicija i ne bih mogla da izdvojim jednu. Ali ima nekoliko pesama u kojima stvarno uživam, uglavnom su to izvorne, narodne pesme.

8. Koliko dnevno vremena posvećujete fruli? Da li se svakodnevno „družite“?

Tokom leta i raspusta generalno provodimo ceo dan zajedno, ali nažalost tokom školskog dela godina se provuče i neki dan kada ne stignem da vežbam. Trudim se da takvih dana bude što manje. Tada se vežbanje svede na jedan ili dva sata.

9. A slobodno vreme da li vam je ispunjeno muzikom ili nečim drugim? :)

Muzika uglavnom, u svakom obliku. Sviram, slušam, pišem, čitam sve povezano sa muzikom. Idem u teretanu, a kada stignem odvojim vreme i za piće sa društvom. Takođe volim da obilazim nova mesta i posećujem razne zanimljive događaje u gradu.

Izvor: Cosmopolitan

10. Prava je retkost sresti devojku u Srbiji koja svira neki tradicionalni i pretežno muški instrument, da li mislite da će se zahvaljujući vašem primeru u budućnosti to promeniti?

- Mogu reći da se već sada polako menja situacija, ali se iskreno nadam da će se vremenom znatno i još više promeniti. Očekujem da se u narednoj deceniji bar približi broj devojčica i devojaka koje sviraju frulu muškoj populaciji. Frula je zaista divan instrument kome vredi pokloniti malo vremena i otkriti šta stoji iza njega, nebitno kog roda je osoba koja svira.

11. Koji savet ste dobili od svog mentora Bore Dugića, a želeli biste da podelite sa nama?

Ovo pitanje navodi na razmišljanje, s obzirom na to da od njega stalno dobijam savete. Najviše mi znači što me kao najbolji u tome podržava, čak i u mojim istupanjima u pravcu frule.

12. Kakvi su vam trenutni planovi? Kako zamišljate da će se vaša profesionalna karijera odvijati u budućnosti? 

Trenutno se trudim da vežbanje i nastupanje uskladim sa fakultetom. Kada je gužva sa obavezama kao sada, volim da se prepustim i tada lepe stvari same naiđu. Nastojim da radim malo više na sebi i sarađujem sa drugim frulašima. Takođe, izdvojim vreme da se posvetim istraživanju džeza na fruli. U budućnosti se nadam da ću uspeti da imam svetske turneje, na velikim scenama i sa sjajnim muzičarima. Trudiću se da promovišem frulu i da je predstavim u novom svetlu, u nadi da će se za takvu muziku i instrument zainteresovati nove generacije.

Izvor: Cosmopolitan

13. Savet za Cosmo devojke?

Posvetite se sebi i onome što volite, ako ste naklonjene nečemu što nije uobičajeno ili popularno ne znači da ga se treba stideti ili ga izbegavati, baš suprotno. Bićete primećene i ako ste skromne, jer trud sve govori.

Lična karta:

Datum rođenja: 22. 5.1998.

Horoskopski znak: Blizanci

Emotivni status: Slobodna

Obrazovanje: Studentkinja

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader