Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Money & Career

Vodič za preživljavanje poslovne apokalipse

Autor Katarina Vasiljević
Autor Katarina Vasiljević

Grozno je dobiti otkaz i najčešće je to van vaše kontrole, ali sa dobrom pripremom i veštinama ova situacija ne mora biti toliko pogubna. Evo kako da se spremite..

Tržište rada deluje zastrašujuće u poslednje vreme. Sve je teže naći posao, a sve je lakše izgubiti ga. Mnoge firme smanjile su obim svog poslovanja i zbog toga počele da otpuštaju radnike, a  mnogim pozicijama preti automatizacija gde će roboti preuzeti dužnost. Evo saveta kako da preživite ako dobijete otkaz...

1.Obratite pažnju na znake upozorenja

Otpuštanja najčešće nisu usamljeni događaj. Uočite na vreme signale koji ukazuju na to.

*Ako radite za veliku kompaniju poput nekog lanca restorana, obratite pažnju na naslove po medijima. Možda ćete načuti nešto o lošim zaradama vaše firme, kaže Kortni Kenej, autorka Layoff Reboota. Postavite Google obaveštenja kako biste među prvima saznali ako je vaš poslodavac u nevolji. Primetićete da se nešto dešava ako se u vašoj firmi zatvaraju ogranci ili se ne otvaraju nova radna mesta (to nikada nije dobar znak).

*Bez obzira na to kolika je firma za koju radite obratite pažnju na resurse. Ako su dobra kafa ili osnovna oprema poput papira ili štampača na izdisaju ili ukinuti, to mogu biti zabrinjavajući znaci.

*Razmislite o tome koliko vas opterećuju sa količinom posla. Da li radite za dvoje i da li svaki put kada neko ode to mesto ostaje upražnjeno.

2. Pripremite put za evakuaciju

Stručnjaci za preživljavanje uvek imaju pripremljen teren i opremu za evakuaciju. Tako i vama neka pri ruci bude sve što je potrebno za brz izlaz. To u prevodu znači da što ste uredniji na poslu to će vam lakše biti da se dostojanstveno povučete u slučaju otkaza.

*Počnite da raspremate lične stvari koje su se nakupile na poslu. Bacite sve što vam nije zaista potrebno i ako vas neko pita recite da je to samo prolećno raspremanje.

*Bekapujte sve profesionalne podatke - arhivirane mejlove, snimke projekata, neke preporuke itd. na eksterni hard disk ili na lični klaud, kaže Sara Rob O’Hegan, CEO Flywheel and Sportsa i autorka životnog uputstva Extreme you. Potom snimite sve kontakte u Excellu ili Google docu kako biste ih kasnije lakše pronašli. (Samo prvo proverite pravilnik svog poslodavca kako ne biste radili nešto nepropisno).

*Unapredite svoj LinkedIn profil. Dodajte više detalja o trenutnoj poziciji, obnovite sliku na profilu i ubacite sve nove veštine i znanja koje ste u međuvremenu stekli. Ovo će vam kasnije uštedeti vreme tokom potrage za novim poslom, kaže Bler Desembrel, stručnjak za karijere u LinkedInu.

*Isto uradite i sa svojom biografijom. Možete takođe naručiti i nove vizitkarte sa svojim ličnim kontakt podacima. To možda zvuči pomalo zastarelo, ali vam može biti od koristi u širenju mreže ako vam se naprasno desi da ostanete bez posla.

3. Sprovedite trijažu

O ne, ipak se dogodilo. Izgubili ste posao. Verovatno imate potrebu da zavrištite i upadnete u paniku, ali ipak udahnite duboko i preuzmite naredna tri koraka.

*Potrudite se da ostanete u dobrim odnosima. Reputacija vam je izuzetno bitna i nikada ne treba vrata zatvarati zadnjicom. Možda će vam neke od bivših kolega nekada biti od koristi. Najbolje bi bilo da im zahvalite i obećate da ćete ostati u kontaktu.

*Ulogujte se na radni mejl i pošaljite kratko obaveštenje svojim kontaktima. Budite konkretni i jednostavni. „Odlazim sa svoje trenutne pozicije. Možete me kontaktirati na (lični info)“, kaže O’Hegan.

*Nemojte postovati očajničke oproštajne poruke na društvenim mrežama dok se pakujete, kaže Kenej. Javno obraćanje u posebnom emotivnom stanju nije dobra ideja jer možete pogrešnim izborom reči odati negativan utisak ili reći nešto loše o prethodnom poslu, a to nijedan potencijalni poslodavac ne želi da vidi.

4. Zalečite rane

Načnite flašu vina i poslužite se nekim lepim čokoladicama. Sada vam je dozvoljeno da tugujete i do nedelju dana. Koristite te dane kao trenutak za odmaranje i razmišljanje. I posle toga bi već trebalo da se date u potragu za poslom. Što se pre vratite na tržište rada, to će vam biti lakše. Ali i dok tražite pokušajte da uživate u slobodi umesto da se stresirate oko novog posla. Iako to možda deluje nemoguće, novi posao ćete sigurno pronaći i zato se zapitajte kako biste želeli da iskoristite to slobodno vreme koje imate.

5. Budite racionalni sa svojim sredstvima

Ukoliko niste dobili otpremninu, bićete u škripcu s novcem neko vreme. Najbolje bi bilo da se odmah prijavite na biro rada. To je uvek prvi korak. Potom dobro sagledajte svoj bankovni račun i proverite na šta ste trošili novac u prethodna tri meseca. Na to dodajte i neke posebne, neredovne izdatke poput poklona za nečije venčanje. A onda oduzmite sve što vam nije neophodno i izračunajte koliko novca iziskuju osnovne potrebe poput stanarine, mesečnih računa, hrane i prevoza.

Bacite udicu

Vreme je za lov. Pratite ovaj put do novog posla.

*Ubacite nove datume svog prethodnog zaposlenja i aktivirajte obaveštenja za nove pozicije i poslove na LinkedInu.

*Koristeći svoju listu kontakata počnite da šaljete personalizovane mejlove u svojoj branši. Objasnite da tražite novi posao i da bi bilo super da se sretnete na kafi. Možda neko od njih baš sada zapošljava.

*Budite direktni i iskreni kada vas pitaju zašto ste ostali bez posla. Vrlo je moguće da je još neko iz vašeg profesionalnog okruženja bio ili jeste u istoj situaciji.

*Sada možete postovati na društvenim mrežama. Neka bude koncizno, lagano i simpatično. Na primer „Lične novosti: U potrazi sam za novim poslom, ako vam treba neko sa odličnim znanjem u (navesti oblast) i ko voli da đuska na žurkama neka mi pošalje poruku“.

*Budite iskreni tokom intervjua. Kada vas pitaju za prethodni posao kažite ono što se zaista dogodilo. Recite da ste spremni da nastavite dalje i prihvatite nove odlične prilike.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader