Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Money & Career

Zašto želite ovaj posao: Dajemo vam savete za savršen odgovor na čuveno pitanje

Autor jvisnjic
Autor jvisnjic

Obavezno primenite ove korake.

„Zašto želite ovaj posao?“

To je pitanje koje će vam skoro sigurno biti postavljeno na vašem idućem razgovoru s potencijalnim poslodavcem. Znate li da bi vas uobičajen, očekivani odgovor mogao stajati tog posla?

„Vaš odgovor na ovo često postavljano pitanje će ili zacementirati vaše mesto na listi novih zaposlenih ili će vas s te liste direktno diskvalifikovati“, poručuje Suzi Velč, autorka bestselera o menadžmentu.

Uključite što više detalja

Kako bi se vaš odgovor istakao u moru drugih, važno je da on uključuje detalje o kompaniji, njenim radnicima, proizvodima i poslovanju.

Velč kaže kako taj odgovor izgleda otprilike ovako: „Želim da radim u vašoj kompaniji zato što cenite konstantno učenje. Činjenica da su vam klijenti na prvom mestu izdvaja vas od ostalih kompanija u ovoj industriji. Smatram da vas usmerenost prema inovacijama i pristup razvoju proizvoda čini jedinstvenima.“

(Iskreno, ako niste sto posto sigurni šta da kažete na sledećem razgovoru, ovo vam je dobar generički odgovor, koji uvek možete malo da prilagodite po potrebi. Ali, ne zaboravite i na ovaj naredni korak!)

Konkretni primeri

Obavezno objasnite zašto mislite da bi vaše veštine mogle pomoći radu kompanije. Učinite to s mnogo detalja i na konkretnim primerima. Ne dopustite da vaš potencijalni poslodavac misli da ste na autopilotu i da na svim intervjuima odgovarate na isti način. Dajte im do znanja da odlično poznajete rad kompanije i da ste tu s jasnom namerom, a ne zato što su jedni u moru mogućih poslodavaca.

Takođe pripazite da na razgovor dođete pipremljeni, što podrazumeva da znate neke činjenice o kompaniji u kojoj želite da radite, kao i njihove ciljeve. Na taj način ćete lakše prezentovati svoje znanje i veštine, ali i želju za radom.

Greška koju naprave mnogi kandidati jeste ta da kada ih potencijalni budući poslodavac upita ovo pitanje, oni automatski krenu s nabrajanjem svojih uspeha i kvaliteta, zaboravljajući pritom da poslodavca više zanima vaša motivacija, želja i kako možete svojim radom pomoći celoj kompaniji, nego činjenica da želite posao jer ga “zaslužujete”.

Dakle, da sumiramo - sledeći put pred intervju istražite kompaniju (pročitajte obavezno njihov sajt, pročešljajte društvene mreže i potencijalno članke koji su napisani o njima), vidite koje vrednosti cene i kako posluju, razmislite kako bi vi mogli da doprinesete daljem razvoju njihovog poslovanja i dajte konkretne primere tokom razgovora. 

Srećno!

Women in Adria/Cosmopolitan.rs

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader