Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Money & Career

Da li da date otkaz ili pružite poslu još jednu priliku: Rešite test i znaćete odgovor

Autor jvisnjic
Autor jvisnjic

5 delotvornih saveta i kviz koji vam mogu pomoći.

Kratak kviz! (Ovaj je samo brzinski, ima još jedan na kraju teksta.)

Vaš posao je:

A dosadan

B bez perspektive

C prepun susreta sa iritantnim ljudima

D kombinacija nekih od ponuđenih odgovora

Većina ljudi ima neku od ovih muka, ali gotovo niko ne može da da otkaz iz ćefa. Zato promenite ono što možete, a to je način na koji doživljavate svoj posao, kaže Danijel M. Kejbl, autor knjige Živi na poslu (Alive at Work). Kada promenite svoj način razmišljanja, vreme provedeno na poslu će vam biti mnogo ispunjenije i prijatnije. Evo kako možete da prilagodite svoj stav.

1. Prekinite da pričate ružno

Znate za onu situaciju kada posle posla sa kolegama odete u bar i pričate ružno o svom šefu? Mmmda, to nikako ne pomaže, kaže Dr Ejmi Kuper Hakim, koautor knjige Raditi sa zahtevnim ljudima (Working with Difficult People). Ovakva grupna okupljanja su neprofesionalna i mogu samo da vas gurnu dublje u mržnju, a neće vam zapravo pomoći da promenite nešto povodom svog posla. Ako vam i dalje treba da date sebi oduška, bolje je da se obratite svojim prijateljima, ne kolegama. „Kada imate potrebu da podelite nešto što vas muči, pričajte sa svojim partnerom ili prijateljem van kancelarije“, kaže Hakimova. Saslušaće vas i neće dodavati ulje na vatru, pružajući vam tako mnogo objektivniji pogled na celu situaciju. Takođe, razmotrite i ovu opciju: pred razgovor navijte tajmer na nekih desetak minuta, da se vaša tirada ne bi pretvorila u žalopojku koja će trajati celu noć.

2. Prepoznajte jednu dobru stvar

Dobro, ovo možda nije vaš posao iz snova, ali mora da postoji bar jedan kul detalj. Možda radite zajedno sa svojom najboljom drugaricom ili vam se kancelarija nalazi na 10 minuta od kuće. (Ništa vam ne pada na pamet? Pogledajte kviz na narednoj strani.) Fokusiranje na pozitivne strane posla vam pomaže da se lakše izborite sa onim smornim, kaže Hakimova. „Kada se trudite da pronađete nešto na čemu ćete biti zahvalni, radni dan vam postane mnogo bolji.“ Stoga, kad god prepoznate neki dobar aspekt svog posla zabeležite ga, bilo u blokčetu, bilo u telefonu. Ako imate konkretnu listu koju možete da pogledate u trenucima bedaka i da se podsetite zašto radite to što radite, to može da vam pruži mnogo bolju perspektivu.

Nastavak na sledećoj strani...

3. Nagradite sebe

Psi dobijaju poslasticu kada se ponašaju kako treba, deca dobijaju zvezdice i stikere. A sada je red na vas. Zacrtajte sebi sitne, specifične i merljive ciljeve kada je u pitanju promena stava na radnom mestu, sugeriše Hakimova. Na primer, pokušajte da se ne žalite naglas nedelju dana ili da ne prevrnete očima kada vam vaš šef zatraži da uradite nešto što nema smisla. Onda, kada ostvarite te ciljeve, uživajte u manikiru, velikoj moki sa dodatkom karamele usred radnog dana ili večernjoj penušavoj kupki. „Veća je šansa da ćemo uspešno obaviti neki zadatak ako znamo da nas očekuje nagrada po završetku“, kaže Hakimova. Plus, kada prestanemo da se žalimo i da dramimo, to zaista može da pomogne da se bolje osećamo na poslu.

4. Poduhvatite se nečeg novog

Prošlo je dosta vremena od kako ste imali neka nova zaduženja? Smislite kako biste mogli da obavljate odgovornije poslove, kaže Hakimova. Ako na primer generalno obavljate sitnije zadatke za svog šefa, pitajte da li možete da iznesete par ideja povodom nekih projekata. Ne samo da je ovo velika inicijativa s vaše strane (i unapređenje u najavi!), već i to što ćete se baviti nečim novim može da vas motiviše da radite posvećenije. A to pak može da dovede do većeg opšteg zadovoljstva poslom.

5. Zabavljate se

Postoji jednostavan način koji može da vam pomogne da se osećate bolje na poslu: ludo se zabavljajte kada niste na njemu! Ta energija koju dobijete od savršene karaoke večeri ili izuzetnog fitnes treninga može da vas nosi i tokom radnog vremena. Zato, isplanirajte makar jednu zabavnu aktivnost nedeljno i obavezno se toga pridržavajte (umesto da se samo sručite na kauč po povratku s posla). Ovo će vam pomoći da dobijete taj potrebni „ma mogu ja ovo da uradim“ podstrek i pritom vas podsetiti da ste vi mnogo više od svog posla, kaže Hakimova.

Na poslednjoj strani uradite kviz da vidite da li je vreme da samo promenite perspektivu ili i posao...

Da li treba da pobegnem iz kancelarije koliko me noge nose?

1. Da li se budite sa zebnjom kakav će vam biti dan i jedva se vučete do posla?
DA   NE
2. Da li vam je zaista toliko teško da završite radne zadatke jer vas posao neopisivo smara?
DA   NE
3. Da li radite na istom mestu više od tri godine, a da niste dobili povišicu ili unapređenje?
DA   NE

Ako imate više odgovora pod DA, planirajte kako da odete. Posetite sajtove za zapošljavanje ili se raspitajte kod prijatelja i poznanika. „Ako ste često nesrećni na radnom mestu, taj posao vam možda zaista ne odgovara, pa ga samim tim i te kako vredi napustiti“, kaže Alison Grin, autor knjige Pitajte menadžera (Ask a Manager).
Ako imate više odgovora pod NE, moguće je da je potrebno da promenite samo svoj stav prema poslu. „Dajte sebi dve nedelje fore i napravite novu procenu“, kaže Ejmi Kuper Hakim. Vidite da li vam promena stava pomaže ili vam zaista treba da krenete iz početka. Ako je ovo drugo, počnite da tražite novi posao.

Priredila Jelena Višnjić

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader