Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Money & Career

Kako da se izborite i imate ravnopravnu platu baš kao i vaš muški kolega

Autor jvisnjic
Autor jvisnjic

Trebalo bi se podrazumeva kao "Dobar dan", ali u realnosti nije baš tako.

Pitanje: "Upravo sam saznala da zarađujem znatno manju svotu novca u odnosu na kolegu koji radi identičan posao! Da li mogu da uradim nešto po ovom pitanju?"

Odgovor: Ako pouzdano znate da je to tako (odnosno ako je on rekao otvoreno tokom nekog ćaskanja kolika je njegova plata), imate sreće, jer je onda to istina, a ne spekulacija. Zakažite sastanak sa šefom i budite direktni: "Saznala sam da ja zarađujem tu i tu sumu, a Dimitrije tu i tu. Da li biste mi, molim vas, rekli zašto?“

S druge strane, ako samo sumnjate da ste zakinuti (a ne dopada vam se pomisao da otvoreno pitate kolegu da li je to istina), prikupite informacije na drugi način. Postoje sajtovi kao što je Glassdoor (*na ovom sajtu imate realne plate i utiske zaposlenih za mnogobrojne kompanije koje posluju i u Srbiji, doduše, sve je na engleskom), a možete da se raspitate i kod kolega koji su na sličnoj poziciji, samo u drugim kompanijama (kod nas takođe postoji sajt Ogledalo firme). Ako uvidite da postoje velike razlike u plati koju dobijate, zamolite menadžera da se nađete i iznesite ono što ste otkrili: "Istraživala sam i otkrila da muškarci zaposleni na mojoj poziciji generalno zarađuju toliko i toliko. Šta bi trebalo da radim da bih i ja bila plaćena toliko?“ Emocijama nema mesta u ovoj vrsti razgovora - iako imate svako pravo da se osećate frustrirano zbog situacije, pokušajte da ne budete ogorčeni ili defanzivni dok pričate. Fokusirajte se na činjenicu da vaša profesionalna postignuća zaslužuju jednaku kompenzaciju.

Svi bi trebalo da nastave da pričaju o ravnopravnosti plata

1. U SAD žene bele puti zarađuju 80 centi, a muškarci jedan dolar za isti posao, a žene tamne puti čak i manje. Statistika pokazuje da ovakva situacija košta pripadnice generacije milenijalaca čak milion dolara zarade do 60. godine. Jedino rešenje: pregovarajte, pregovarajte, pregovarajte.

2. Istraživanja ukazuju na to da možete da bolje radite svoj posao ako osećate manji stres zbog finansija. (*dobar argument zašto bi trebalo da dobijate istu platu kao kolege)

3. Od diskrecije u vezi s platama koristi imaju samo vaši poslodavci, ali ne i vi.

Pretplata

Onlajn platformaShe negotiates (na engleskom) njuzleterom šalje na mejl pretplatnika razne savete o finansijama. "Na kraju krajeva, novac jeste moć“, kaže Maniša Takor. "Što više žene budu pričale o novcu, više moći ćemo imati.“

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader