Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Money & Career

Milica Štulić, tehnički konsultant u oblasti poremećaja srčanog ritma: Beograd mladim ljudima nudi kvalitetan život “pored posla”

Autor Vvasiljevic
Autor Vvasiljevic

Devojka zahvaljujući kojoj mnoga srca ponovo kucaju normalnim ritmom, Milica Štulić otkriva nam prednosti koje pruža glavni grad glavnom gradu i zašto je njen posao svaki dan jedan veliki izazov.

"Još kao gimnazijalka znala sam da ću se baviti tehničkim naukama, a kao studentkinja ETF-a bilo mi je potpuno jasno da ću postati prijatelj sa programskim jezicima, ali nisam ni slutila da će me odvesti pravac u operacionu salu gde ću imati prilike da radim sa doktorima", započinje svoju priču ova divna devojka. 

1.Najpre nam recite kako ste i zašto odabrali baš tehničke nauke za svoj karijerni pravac?

Ljubav prema prirodnim naukama je potekla jos iz ranog detinjstva, pa je samim tim ETF bio moj najprirodniji izbor. Još za vreme studija sam postala svesna mogućnosti koje se otvaraju nakon završetka fakulteta, pa nisam imala mnogo dilema u vezi sa pitanjem- zašto ići baš u tom smeru.

Povezane vesti

2.Kako je izgledao vaš razvojni put?

Posle završetka osnovnih studija godinu dana sam radila u oblasti telekomunikacija, a nakon toga pronašla zanimljiv konkurs za posao koji se ticao biomedicinskog inženjeringa, što mi je pre četiri i po godine, kao tadašnjem master studentu biomedicine zvučalo srodno. Naime, moja uža oblast “delovanja” je kardiologija, radim kao tehnički konsultant u oblasti poremećaja srčanog ritma. 

Povezane vesti

3.Kako izgleda jedan vaš radni dan?

Radni dan može izgledati šarenoliko. Tehnička podrška u toku implantacija uređaja koji kontrolišu rad srca podrazumeva odlazak u operacionu salu, gde sa lekarima razgovaram o najoptimalnijoj terapiji koju pacijent treba da dobije, a nakon toga uz pomoć specijalnih kompjutera programiram tj.podešavam rad uređaja. Drugi deo posla podrazumeva usavršavanja, kongrese i treninge u zemlji i inostranstvu, uz pomoć kojih se mogu pratiti svetski tehnološki trendovi u ovoj oblasti medicine, što za cilj ima poboljšanje kvaliteta terapije za pacijenta.

Povezane vesti

4.Sve više mladih odlazi iz Srbije, zašto ste vi odlučili da ostanete u Beogradu?

U Beogradu sam ostala zato što mi se dopada posao koji sadrži kombinaciju tehnologije i humanosti, dovoljno me ispunjava i nisam poželela da odem iz takvog okruženja. 

5.Kako uspeti i opstati u glavnom gradu? 

Mislim da glavni grad pruža veću količinu mogućnosti od manjih gradova, samim tim- uspeti znači biti dovoljno svestan toga, dobro proceniti sopstvene želje i težnje, a onda i uspeti “ugrabiti” ponudu/opciju koja je u skladu sa time. 

Povezane vesti

6.Šta Beograd ima, što drugi gradovi nemaju, šta ovaj #gradmladih pruža ljudima?

Beograd nudi kvalitetan život “pored posla”, pozorišne predstave, restorane, veliki izbor škola za učenje stranih jezika, različitih vrsta plesova, kao i garantovano najbolje svirke i koncerte.

Nastavak na sledećoj strani...

7.Sa kojim preprekama se žene susreću u inženjerstvu pošto se ovaj posao vezuje uglavom za muškarce. Jesu li žene i dalje u manjini i da li ste se ikada susreli sa nekim predrasudama? 

Predrasude su najveći problem današnjice, generalno govoreći. Lično se ne susrećem često sa ovim problemom, jer je činjenica da žene u ovoj industriji postoje, te su muškarci već navikli na nas.

Povezane vesti

8. Da li su devojke u inženjerskoj struci u Srbiji isto plaćene kao i muškarci i kakva je budućnost žena inženjera?

Smatram da u ozbiljnim firmama i poslovima ne bi trebalo da bude razlike u platama, pravu istinu ne znam. Budućnost žena je ista kao budućnost muškaraca. Prosvećenost i posvećenost - razlike se gube.  

9. Koji vam je do sada bio najveći izazov kada je posao u pitanju?

Stalni je izazov, kao i u svakom poslu, biti uvek dovoljno odmoran, koncentrisan, potkrepljen znanjem, reagovati pravovremeno i na pravi način. 

Povezane vesti

10. Gde se u Beogradu mogu upoznati mladi, kreativni i uspešni ljudi?

Takvi ljudi se upoznaju spontano kroz celi zivot, u školskoj klupi, na vežbama na fakultetu, u kafani posle ispita, na poslu i nakon posla... Dala sam vam lični primer. :)

11. Kakvi su vam planovi i ciljevi za naredni period?

Cilj- Prepoznati i iskoristiti potencijalne prilike za napredak, nebitno da li je u pitanju posao, učenje stranih jezika, sviranje instrumenata, sve se stiže kada se “požuri polako”, a plan- ostati dosledan gorepomenutom.

Povezane vesti

12. Ko su vaši uzori u poslu? 

 Imam puno uzora koje upoznajem “usput” i nastojim da usvojim neke oblike ponašanja i veštine koje oni poseduju, a ja ne. Svuda su, među kolegama, doktorima sa kojima radim, a tu je i Elon Musk (kakav kliše)! :)

13. Zašto bi žene trebalo da odaberu tehničke nauke kao svoj profesionalni pravac?

Bukvalno ne znam ni jedan razlog zašto da ne! 

Razgovarala: Violeta Vasiljević

Tekst je objavljen u sklopu projekta "Beograd-grad budućnosti mladih" koji je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader