Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Money & Career

Rešenje za budućnost: Kako da već sad osnujete penzioni fond

Autor dstojkovic
Autor dstojkovic

Ok, ovo zvuči stvarno zastrašujuće ali jednoga dana ćete zaista otići u tu ozloglašenu penziju i možemo da se kladimo da ne želite da spajate kraj sa krajem.

Finansijski eksperti procenjuju da će manje od 10 posto ljudi uspeti da održi trenutni standard života kada ode u penziju. I zato ne čekajte, već odmah preduzmite nešto kako biste sebi obezbedili mirnu, pametnu i sigurnu budućnost.

Milenijalci su na udaru

Hajde da počnemo ispočetka. Šta je uopšte penzija? U pitanju je mesečna novčana naknada na koju svaki pojedinac stiče pravo po osnovu godina radnog staža, a pod uslovima utvrđenim zakonom.  Kada smo odgovorili na ovo pitanje idemo malo na činjenice: više od pedeset posto mladih danas nema nikakvu ušteđevinu niti uplaćuje sebi novac za privatnu penziju, a što je najgore od svega uopšte i ne razmišlja o tome. „Milenijalci prekasno počinju da štede za penziju, a onda odvajaju male količine novca, što nikako nije dovoljno. Oni na penziju gledaju kao na daleku budućnost i uopšte se ne opterećuju time” – kaže Džon Manuike finansijski direktor kompanije Old Mutual.

Još jedno istraživanje pokazalo je da Milenijalci zapravo nemaju naviku da štede novac, a samo oko 30 posto mladih ima neku malu ušteđevinu. „Stvarnost je sledeća: ukoliko ne uspete da uštedite novac, postaćete teret vašoj porodici ili završiti kao socijalni slučaj. Izbori nisu nimalo privlačni posebno u današnje vreme i u današnjoj ekonomiji” – kaže Manuik. Dobra vest je da uz malo planiranja, organizacije i discipline moguće je otići mirno i bez brige u penziju.

Najbolji način za uštedu novca svakako su privatni penzioni fondovi koji funkcionišu po principu da mesečno odvajate određenu sumu novca koju uplaćujete na račun i koju ne dirate. I to se zove privatna penzija. Sami određujete na koji vremenski period ćete se obavezati da uplaćujete novac.

I ovo je zaista sjajna stvar, jer znate da ulažete u mirniju budućnost. Što pre krenete sa uplatama, što duži period uplaćujete i što veći iznos privatna penzija biće veća.Čak i ako se desi da određeni period ne možete da uplaćujete novac, ništa strašno, nećete snositi nikakve posledice niti penale. Kada ne možete da uplaćujete samo prosto ne uplaćujete, a nastavite sa uplatama kada opet budete u mogućnosti.

Povezane vesti

Nastavak na sledećoj strani...


Privatni penzioni fondovi

Ukoliko ste stalno zaposleni proverite sa vašom kompanijom da li ona nudi neki penzioni fond. Poslodavac po vašem nalogu, tačnije u vaše ime i na vaš račun (na primer obustavom iz zarade, ali samo uz vaše odobrenje) može mesečno da uplaćuje potrebna sredstva u privatni penzioni fond, a postoji i opcija da poslodavac uplaćuje u svoje ime, a na račun svojih zaposlenih. Ukoliko to nije moguće raspitajte se na tržištu.

Uvek možete vi, kao fizičko lice sami sebi da uplaćujete sredstva. Ukoliko se odlučite za ovu varijantu, tu su dve mogućnosti: da direktno uplaćujete u penzioni fond u svoje ime i za svoj račun ili ako ste u radnom odnosu, da poslodavcu date nalog da vam putem administrativne zabrane (obustave od zarade) u vaše ime i vaš račun vrši uplatu obustavom od vaše zarade. Zvuči zastrašujuće i konfuzno, ali zapravo nije. Veoma je jednostavno i veoma pametno! Postoji toliko različitih opcija, samo je važno dobro istražiti. Uposlite prste, iskorisitite tablete i pametne telefone u zaista pametne svrhe! Što pre shvatite da privatna penzija predstavlja štednju i investiciju, to bolje za vas i vašu budućnost! 

Ko sve može da uplaćuje?

Član privatnog fonda može da bude zaposleni, nezaposleni, osoba sa povremenim ili privremenim prihodima. Štednja u dobrovoljnim penzijskim fondovima pre svega je stvar lične odgovornosti. Donja starosna granica za pristupanje fondu ne postoji, pa u praksi  nije retkost da roditelji počnu sa štednjom za decu odmah nakon njihovog rođenja. Brojna društva za osiguranje, imaju svoje privatne fondove. U osiguravajućim društvima moguće je uplaćivati privatnu penziju u okviru kombinovanog životno-štednog osiguranje.

Penziono osiguranje može da uplaćuje svaka punoletna osoba, a u zavisnosti od tarife i dužine trajanja ugovora, zavisi i količina novca koju će klijent dobiti po isteku istog.  Ugovor se može zaključiti na period od 25 do 40 godina ili do navršene 70 godine života. Minimalan iznos koji se može uplaćivati je 250 eura na godišnjem nivou. Kada tu sumu podelite na 12 meseci to vam je otprilike oko 2,500 dinara mesečno. Nije mnogo zar ne, posebno kada je reč o mirnijoj i stabilnijoj budućnosti.

Povezane vesti

Kada počinje isplata i kako teče?

Najranije godine da se zvanično postane penzioner u Srbiji su 58, pa je to i donja starosna granica za povlačenje sredstava koje ste uplaćivali u fond. Da li ćete uzeti sav novac odjednom ili će vam se mesečno uplaćivati na račun, zavisi samo od vas. Ukoliko se i dalje pitate koja je poenta uplaćivanja privatnog penzionog fonda ili štednje, odgovor je jasan: da biste sebi omogućili lagodniji život, onakav kakav ste imali dok ste radili, ali i da obezbedite miran odlazak u penziju. Da, ona jeste daleko, ali krajnje vreme je da prestanete da je ignorišete i ponašate se kao da taj dan neće doći. Jer, hoće. I bolje da ga dočekati spremni sa određenom ušteđevinom!

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader