Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Money & Career

Uspeh prve Cosmo dame

Autor Cosmopolitan
Autor Cosmopolitan

Glavni „krivac“ što volite Cosmo, njegova kreatorka i urednica Helen Gurli Braun, baš ovog meseca puni 88 godina, ali joj to ne smeta da i dalje bude veoma aktivna. Njena životna priča je podsticaj milionima mladih žena u celom ...

„Većina udatih žena poznata je svojim muževima, rodbini, prijateljima. Ja nisam oženjen takvom ženom“, kaže u svojoj biografiji Helenin muž, poznati holivudski producent, Dejvid Braun. „Moja žena poznata je u Pakistanu, Rusiji, Indoneziji, Kini, a ne bi me začudilo čak ni da Eskimi znaju za nju. Čak i danas, žene je pozdravljaju rečima ,Promenili ste mi život!’, u pozorištu, restoranu, avionu, na aerodromu… Sve je počelo bestselerom ,Seks i neudata devojka’ koji je 1963. protresao zemlju“, smatra Dejvid. Mi kažemo da je sve počelo još ranije: daleke 1922, u jeku najdublje depresije, negde u Arkanzasu.

Lansiranje

Malo je poznato da je tragedija u liftu lansirala Helen Gurli Braun. Imala je samo 10 godina kada je njen otac, učitelj Ira Gurli, poginuo. Ta smrt ostavila je Kleo Gurli i dve devojčice u teškim uslovima, tako da se Helen od malih nogu navikla na okrutne uslove materijalnog sveta. Kasnije će u svom bestseleru napisati: „Povremeno se vraćam kući kako bih ponovo proživela taj osećaj užasa!“ Iako ogorčena, majka je devojčice podsticala da misle svojom glavom i da same sebi budu najvažnije. „Još od desete godine shvatila sam da neću ispuniti očekivanje sveta da, uprkos ovakvoj startnoj poziciji, ostanem obična i siromašna!“

Kada je Helen imala 15 godina, njena sestra Meri obolela je od dečje paralize. Zbog nemogućnosti adekvatne lekarske brige, porodica se preselila u Los Anđeles, gde je Helen dobila mnogo bolje uslove za školovanje. I bila je najbolja. Ponekad, mislila je, tolike pohvale zbog uspeha u školi bile su samo jedan od majčinih načina da joj dokaže da lepota nije dovoljna i da je bolje da se devojčica uzda u svoju pamet. Mnogo godina kasnije, Helen će to tumačiti kao poruku da nije dovoljno lepa. I očigledno da nije bila nalik lepoticama šezdesetih, ali joj je upravo to, posvedočiće, dalo snagu da izgradi u sebi moć rasuđivanja koja će biti deo njenog šarma i sigurna ulaznica za uspeh.

Zbog nedostatka novca, Helen završava samo jedan semestar koledža u Teksasu. Upisuje kurs za sekretarice i daktilografkinje i trudi se da brzo nađe posao da bi pomagala majku i sestru. Pre nego što je postala urednica Cosma, Helen je promenila čak sedamnaest poslova. Jednostavno, čim bi dosegla maksimum uspeha i zarade, tražila je novi, bolje plaćeni izazov.

Devojka sa dobrim ukusom Izvor: Cosmopolitan

Kao što nije bila mirna po pitanju poslova, Helen nije mirovala ni po pitanju veza. Nije joj padalo na pamet da se sa nekim ozbiljno zabavlja, a kamoli da se uda: očigledno je već tada nemirni duh terao Helen da preispita postojeće društvene standarde.

Majka se u jednom trenutku vratila sa sestrom u Arkanzas, a Helen je sa cimerkom ostala u Los Anđelesu. Taj period slobode smatra jednim od najvažnijih perioda za promenu koja se rađala. U pomenutoj knjizi Helen je jedno poglavlje posvetila pitanju afera sa kolegama i šefovima. Nije krila da ju je dobrih godinu dana u LA izdržavao upravo - njen šef. Ali, reći će, samo dok nije postao prenaporan i dok nisam morala da počnem da glumim orgazme. Ubrzo je odlučila da sebe više nikada ne dovede u takav položaj, iako je, priznaje, na svakom radnom mestu imala aferu barem sa jednim kolegom.

Zbog tih stavova Helen je u Americi tog doba, gde je bilo poželjno da se žena uda u ranim dvadesetim, bila u sukobu sa konzervativcima, ali i sa feministkinjama, koje su je osuđivale zbog tolikog insistiranja na seksu i ugađanju muškarcima.

Helen se priseća godina kada je sekretaricama bilo zabranjeno da koriste stepenice ili liftove rezervisane za muške direktore i klijente.  Uprkos takvim i drugim ograničenjima, ona je 1962. odlučila da se dokaže u okruženju muške dominacije.. „Kjuč za uspeh je“, kaže ona, „da shvatite u čemu ste najbolji, a onda da tu sposobnost usmerite ka zarađivanju novca“. I doista, Helen je svoju sposobnost lepog pisanja, kojom su bili prožeti njeni usamljenički dani siromašnog detinjstva, iskoristila u pisanju dopisa kao sekretarica, i kasnije, to joj je otvorilo karijeru u advertajzing agenciji. To se desilo kada je supruga njenog tadašnjeg šefa, advertajzing mogula, Dona Beldinga, pročitala jedno od njenih pisama i prokomentarisala: „Don, tvoja sekretarica jako lepo piše! Zašto ne bi pokušao da joj poveriš da smišlja reklamne slogane?!“ On isprva nije poslušao intuiciju supruge, ali se predomislio nakon što je Helen dobila nagradu magazina „Glamour“ na konkursu „Deset žena sa dobrim ukusom“.

Helen je na pitanje - šta želite da postanete, odgovorila da bi radije smišljala slogane, nego da joj ih neko diktira. Don se, međutim, nije tako lako odrekao svoje savršene sekretarice i Helen je naredne tri godine napuštala te poslove samo u jeku kampanja za važne klijente agencije „Foote, Cone & Beding“.  Malo je poznato da se Helen i zvanično probila u svet marketinga baš zbog slogana za ruževe kozmetičke kuće „Max Factor“. Njeni oglasi za „Max Factor“ pokazali su da ženski senzibilitet najbolje oseća šta i kako treba da se plasira proizvod koji postaje predmet ženskih želja. Helen je lansirana u marketinšku orbitu koja je bila krunisana sa čak tri prestižne nagrade. 

Izvor: Cosmopolitan Seks i singl devojka

Helen je, privatno, svih tih godina nastavljala da vodi slobodan život, smatrajući da ne treba da uleće u brak sa nekim ko joj svakako neće biti veran. „Uvek su me hteli muškarci koje ja nisam htela, a one koje sam ja htela - nisu hteli mene!“, posvedočila je. Umnogome, takvom stavu je doprinela njena dugogodišnja burna veza sa poznatim kopirajterom, kojeg uvek pominje samo inicijalima W. G. On joj je bio patološki neveran i ta veza je ostavila loše posledice, ali je i opredelila da se još više posveti karijeri.

Iako svesna opasnosti da u tridesetim nije udata, Helen se nije obazirala. „U to vreme vladala je filozofija: ako ste žensko i niste se udali do tridesete, bolje vam je da se bacite u Grand kanjon! A ako imate seks, a niste udati, bolje nemojte gubiti vreme da dođete do Grand kanjona - odšetajte do kuhinje, gurnite glavu u rernu i pustite plin!“, rekla je u svojoj prvoj knjizi.

Nama je drago da se tako nešto ipak nije desilo, baš kao i njenom suprugu, Dejvidu Braunu, koji je ušetao u njen život kada je imala gotovo četrdeset i već veoma dobro plaćen posao pomoću kojeg je sebi uspela da kupi moderna kola i obezbedi solidan standard.. „Upecala sam ga tako što sam izigravala da sam neosvojiva“, rekla je Helen u svojoj drugoj knjizi „Pravila pisca“. „Jednostavno, kad god sam mislila da će me pozvati, stavila bih telefon u frižider da ga ne bih čula. Da sam svaki put odgovorila, on ne bi mislio da sam negde na nekom partiju i da se mnogo dobro zabavljam, prezauzeta i popularna!“

Kada su se upoznali, Dejvid je bio sveže razvedeni direktor filmske kompanije 20th Century Fox. Upravo je svojoj finansijskoj nezavisnosti He-len pripisala to što se takav moćnik zainteresovao za nju: „Fascinirala ga je moja samostalnost, budući da žene sa kojima je ranije bio nisu sebi same kupile ni ukosnicu, a kamoli auto!“
„Bio sam osetljiv kada sam upoznao Helen“, svedoči Dejvid u svojoj biografiji. „Ona je bila žena od karijere. Brinuo sam da li će to negativno uticati na našu vezu. Na sreću, nikada nije. Pre nje, posezao sam za ženama koje su zavisne od mene. Azijske žene su mi se činile kao logičan izbor - sve dok nisam otkrio da su spremne da ugode muškarcu koliko i Džingis-kan. Život sa Francuskinjama umnogome je zavisio od vašeg konta na računu. Nemice su zahtevale disciplinu, da biste na kraju shvatili da one, zapravo, vas žele da disciplinuju. San o samosvesnoj ženi uvenuo je kao ruža u leto. Sve dok nisam otkrio da je ova žena od karijere podatna poput gejše, spremna na podršku mužu poput Nensi Regan i saosećajna kao Majka Tereza. Moja supruga iz srednje Amerike nikada nije zaboravila odakle je pošla, nikada nije slavu i popularnost uzimala preozbiljno i to ju je učinilo omiljenom slavnom osobom. I mojom omiljenom suprugom. “Venčali su se veoma brzo i čak je i venčanje bilo atipično - prvo su otišli na večeru, a onda u striptiz bar!

Pobednik je sam Izvor: Cosmopolitan

Helen je Dejvid privukao jer je podrža-vao i dopustio da bude to što jeste. Upravo je on bio taj koji je otkrio njen najveći talenat - pisanje i nagovorio ju je da napiše knjigu! Tako je nastao „Seks i neudata devojka“. Te 1962. voleli je ili mrzeli, jedno je bilo sigurno: svi su pričali o toj knjizi! Svojom knjigom Helen je razuverila žene da je užas biti singl i dala im mogućnost izbora: da smatraju svoje potrebe jednakim kao muškim, da smeju da uživaju u seksu, bile udate ili ne, da treba da daju, a ne samo uzimaju, da nisu paraziti, zavisne, već da treba da žive od svoje pameti i da imaju dovoljno sposobnosti da zasijaju u takmičarskom muškom svetu. Iza svega toga stajala je kao dokaz ona sama, njen život, od početka do kraja, pa je knjiga prožeta iskrenim, direktnim i visprenim ličnim primerima koje ovo štivo čine aktuelnim i korisnim i danas.

A 1965. udahnule su novi život Cosmopolitanu, tradicionalnom i kon-zervativnom magazinu za domaći-ce, koji je izumirao. Helen je sa svojim idejama postala ikona mladim ženama i veoma moćan urednik, a tiraži su postali milionski. „Nisam imala nikakvo uredničko iskustvo, ali sam koristila svoj zdrav razum“, kao i uvek, skromna je Helen. Svakako, neuvijeno pisanje o seksu bio je veliki revolucionarni obrt koji je bio samo početak oslobađanja žene na svim poljima, čiji je Helen bila preteča.

U redakciju Cosma je ušetala te godine, bez dana uredničkog iskustva učinila ga je najuspešnijim i najvoljenijim časopisom na svetu. Tamo je i danas. Čeka da obeleži pedeset godina braka sa voljenim Dejvidom. I ako se čini da ima sve, uvek ima još ciljeva, a trenutni je da se oslobodi ružnog pojasa oko stomaka. Budući da i u ovim godinama ne prihvata da je na posao vozi vozač, već ide peške, verujemo da joj to neće predstavljati problem. Kada su je pitali zašto nema decu, odgovarala je: „Primanje penisa čini mi se mnogo ženstvenijim od pečenja čokoladnih kolača ili uplaćivanja novca za školovanje unuka.“ I pored toga, Helen ima jednu od najmoćnijih porodica na svetu: 57 urednica Cosma sa kojima redovno kontaktira i nekoliko milijardi čitateljki širom sveta koje vole i poštuju njenu misiju. Još jednom, ova hrabra žena dokazala je da pobeđuje čak i kada sve okolnosti ukazuju na suprotno.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader