Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Money & Career

Neverbalna komunikacija: 10 saveta za savršen govor tela kojim ćete ostaviti najbolji utisak!

Autor tvelickovic
Autor tvelickovic

Stručnjaci su objasnili male trikove koji mnogo otkrivaju, a možda niste bile ni svesne toga...

Neverbalna komunikacija je često važnija od verbalne - njom odajemo pozitivne ili negativne vibracije, pokazujemo svoje samopouzdanje i poštovanje prema sagovorniku. Koristimo je celo vreme u društvenom, ali i poslovnom životu, a u njoj se nalaze temelji slanja poruka prema sagovorniku. Kako bi poboljšala svoj govor tela, prođi kroz ovih 10 tajni na koje do sada možda nisi obraćala pažnju, a toliko su bitne.

1. Prijateljsko razmišljanje

Kako bi svojim govorom tela odavala pozitivne vibracije najbolje je da odmah pokažeš prijateljske namere.

- Pre nego što se upoznaš sa nekim, zamisli da ti se ta osoba već sviđa, a kada sastanak službeno počne, pokušaj pronaći prave razloge zašto ti se sviđa. Takvo razmišljanje vodi do prijateljskih emocija i više osmehivanja - kaže advokatica i preduzetnica Elena Ledoks.

Kada učiniš da se neko u tvom društvu oseća posebno, veća je mogućnost da ćete se u budućnosti dobro slagati.

2. Uspravno držanje

Temelj pozitivnog govora tela je uspravno držanje. Zato -  uspravi leđa, opusti ramena i drži bradu paralelnu s podom.

- Drži svoj grudni koš otvorenim i ne blokiraj ga rukama. Skloni smo da pokrivamo kada se osećamon neprijatno ili ugroženo. Kada ga ne blokiramo rukama, odajemo utisak sigurnosti i opuštenosti - govori psiholog Džon P. Garison.

3. Iskreni osmeh

Već znaš da osmeh svaka vrata otvara i da je veoma bitan za širenje pozitivnih vibracija. Ipak, ovde se radi izričito o iskrenom osmehu koji ljude poziva na razgovor, a ne na usiljeni i neiskreni koji bi mogli imati kontra efekat.

- Iskrene emocije su bilateralne - govori Garison i dodaje:

- To znači da se pojavljuje na obe strane lica. Pa, ako odlučiš da se smeješ, potrudi se da to bude potpuno iskreno. Usiljeni osmeh na samo jednoj strani lica se nesvesno tumači kao arogancija i prezir.

Povezane vesti

4. Dobro tempiranje je pola posla

Učini svoj osmeh još moćnijim tempirajući ga u pravo vreme.

- Osmehni se nekome, a onda pričekaj sekundu ili dve dok ne dobiješ povratnu informaciju. Nakon toga se široko osmehni, a tvoj sagovornik će onda znati da je taj osmeh zbog njega, a ne zbog nekog u njegovoj blizini - govori organizatorka venčanja Mišel Tajberg.

5. Kontakt očima

Snažan kontakt očima je ključ za prijateljsko i samopouzdano okruženje.

- Gledanje nekoga isključivo u oči zna biti zastrašujuće. Umesto toga, pređi pogledom preko nečijeg lica, a na očima se zadrži jednu sekundu. Bitno je da ti pogled ne beži prema telefonu ili negde drugde po sobi - izjavila je stručnjakinja za govor tela Lillian Glas. 

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani...

6. Okreni prste na stopalima prema sagovorniku

Pokaži sagovorniku da ima tvoju potpunu pažnju usmerujući prste svojih stopala prema njemu.

- To znači da se zbližavaš sa tom osobom, a poželjno je i da se lagano približiš sagovorniku kako bi mu dala do znanja da si zaista zainteresovana za razgovor - govori Glas.

7. Čvrst stisak ruke

Čvrst stisak ruke ostavlja snažan prvi dojam.

- Ne pokušavaj  da se pokoriš ili dominiraš u pozicioniranju ruku. Ispruži ruku i proceni optimalnu čvrstoću stiska. Ako ti je ruka slučajno znojna, obriši je. Takođe, izbegni tzv. aligatorski stisak. To je kada dohvatiš nečiji dlan, ali iz lakta držeći svoju ruku uz telo. Tim potezom ostavljaš pomalo nervozan dojam.

8. Igra moći

U nekim slučajevima je igra moći korisna, ali u drugima - npr. kod razgovora za posao nije. U tom je slučaju najbolje ostati skroman, a prste obe ruke spojiti u trokut.

- Taj potez dlanovima čini osobu uverljivijom i stručnijom, a često je koriste izvršni direktori. Ipak, može se činiti i arogantnim, pa radije pre proceni situaciju - kaže Garison.

Povezane vesti

9. Gestikulacija

Kada si jednom započela razgovor, pusti svoje telo da se pomiče prirodno.

- Istraživanje pokazuje da ljudi više veruju onima koji pri govoru koriste više gestikulacija rukama jer se ukočenim držanjem ostavlja dojam neiskrenosti i nepoštenosti - kaže Garison.

10. Šta sa rukama?

Jedna od najsamopouzdanijih stvari koje možeš učiniti svojim rukama je apsolutno ništa. Nemoj ih ukrstiti ili nervozno stiskati, a ako ipak ne znaš kako bi sa njima, drži čašu vode ili torbicu u jednoj ruci. Jednom ćeš doći i do toga da ne moraš imati ništa u rukama.

Izvor: Miss7

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader