Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Money & Career

Stručnjaci otkrili: Kako rad od kuće utiče na telo?

Autor Mondo
Autor Mondo

Možda prija, ali ostavlja posledice...

Izvor: Shutterstock

Mnogi su primorani da već duže vreme rade od kuće zbog korona virusa, a evo kako se sve to odražava na telo!

Virus korona doveo nas u situaciju koja je svima nova, tako da smo svi morali manje ili više da se prilagođavamo. Između ostalog, mnogi su sada morali da rade od kuće, što itekako utiče na telo, piše Mondo.rs.

"Telo je neverovatno povezano i zavisi od brojnih linija komunikacije da bi obavljalo sve svoje zadatke", kaže dr Lea Velš.

"To zavisi i od fizičkog položaja, ali i od mentalne aktivnosti, emocionalne podržke, stresa - sve što se dešava u nama ima uticaja na telo".

To znači i da telo vremenom navikava na određeni ritam, rutine, ustaljeni raspored, što je sada narušeno novim uslovima.

Manje se krećete, više sedite

"Mnogi od nas se sada kreću mnogo manje od uobičajenog - ne hodamo do posla, od autumobila do kancelarije, ne ustajemo da prošetamo po kancelariji", ističe ortoped dr Džesalin Adam. "Prostor od vaše kućne kancelarije do kuhinje je verovatno dosta manji nego na radnom mestu. Veoma je lako da se manje krećete kada ispadnete iz toka svakodnevnih aktivnosti".
Sve to, međutim, može da dovede do bola u leđima, mišićima, pa je zato važno da i dok radite od kuće povremeno ustanete da prošetate, koliko-toliko. Ako je potrebno, navijte alarm koji će vas podsetiti da na svakih sat vremena protegnete noge barem pet minuta.

Nagnuti ste nad računarom

U većini kancelarija visina i oblik stolova i stolica su podešeni tako da budu što udobniji za višesatni rad. Međutim, kada radite od kuće, sve su šanse da sedite na trpezarijskoj, a ne kancelarijskoj stolici i radite za stolom koji verovatno nije odgovarajuće visine. Ili, možda držite laptop u krilu dok radite?

"U takvom položaju trpe grudi, ramena, rebra, zadnji deo glave, vrat, vilica", ističe Adamsova, dodajući da joj se sada mnogi pacijenti žale na pojačan bol u vratu i ramenima.

Jasno je da kod kuće ne možete da imate idealne uslove za rad, ali potrudite se da vam računar bude na dovoljnoj visini da ne morate da se savijate nad ekranom.

Pred ekranom ste više nego inače

To što ne možete da idete u restorane, šoping, šetnju kad god ste za to raspoloženi, znači i da imate više slobodnog vremena. Zbog toga mnogi sada provode sve više vremena ispred račnara, a to može da dovede do"suvih očiju i glavobolje, upozorava oftalmolog dr Kerolin Duong.

Da bi se sve to što manje odrazilo na zdravlje očiju, savetuje da povećate kontrast na ekranima, kako ne biste morali da "čkiljite". Takođe, savetuje da na svakih dvadesetak minuta odmarate oči po 20 sekundi tako što ćete gledati negde u daljinu.

Ne nosite obuću

To što radite od kuće znači i da možete čitav dan da bosi.

Međutim, ako ste ranije stalno nosili cipele, nije baš pametno da ih se sada odjednom odreknete.

"Telo je naviklo na podršku koju ima u obući. Kada odjednom nema tu podršku jer ste bosi, to može da utiče na vaše zdržanje", upozorava doktor Adam, dodajući da to može da dovede do bolova u kukovima, leđima, kolenima, stopalima.

Da se to ne bi desilo, savetuje da nosite kućne papuče koje će dalu dati podršku.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Najčitanije

loader